Varning för värmen – torsdagen kan slå rekord

Uppdaterad
Publicerad

Det varma och torra vädret fortsätter och torsdagen kan bli årets varmaste dag, visar prognoserna.
Först till helgen ökar möjligheterna till regn.
– Det är soligt, torrt och varmt väder som fortsätter dominera i landet, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist.

I dag är temperaturerna i södra Sverige allmänt över 30 grader, men toppen väntas bli i morgon torsdag. Då väntas temperaturer upp mot 35 grader, vilket skulle innebära att det blir årets varmaste dag. Det nuvarande rekordet för i år är från 16 juli, då det var 34,4 grader varmt i Uppsala.

Regn och åska

Det väntas också uppehållsväder i landet det kommande dygnet, med undantag för Norrlands fjäll och inland där det lokalt kan komma större regnmängder. Under helgen är det flera områden med regn- eller åskskurar som ser ut att ta sig in över landet, men det fortsätter även att vara varmt.

– Under söndagen närmar sig en kallfront västerifrån, som skulle kunna ge lite mer sammanhängande och välbehövligt regn även i de södra delarna av landet, säger SVT:s meteorolog Lasse Rydqvist.

Extremt höga temperaturer

Allra varmast den närmaste tiden väntas det bli längs ostkusten från Uppsala län ner till Kalmar län, samt i Västmanlands län. I de här länen har SMHI utfärdat en klass två-varning för extremt höga temperaturer. Det innebär en maximal dygnstemperatur på minst 30 grader fem dagar i följd, eller minst 33 grader tre dagar i följd och är den högsta varningsnivån för temperaturer.

I resten av Svealand och Götaland (förutom Halland, och Bohuslän och Göteborg i Västra Götaland) samt i Gävleborgs län gäller en klass ett-varning för mycket höga temperaturer. Den definieras som en maximal dygnstemperaturer mellan 30 och 32 grader, tre till fyra dagar i följd.

Båda varningsklasserna innebär att det blir en ökad påfrestning på kroppen, vilket kan ge problem för framför allt riskgrupper som sjuka och äldre.

Brandrisk i hela landet

Det är även fortsatt risk för skogsbrand i hela Sverige, förutom i Lapplandsfjällen, då det är mycket torrt eller extremt torrt i markerna.

– Det är riskfyllt i hela landet med extremt kritiska värden för brandrisk, säger Emma Nordwall, sakkunnig på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremvärmen 2018

Mer i ämnet