Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Varningen inför vintern: Elen kan stängas av

Uppdaterad
Publicerad

Återkommande effektbrist innebär att vissa elanvändare i Sverige kan få elen avstängd den kommande vintern, enligt Svenska kraftnät. Extra utsatt är elområdet i sydligaste Sverige.

– Skulle vi hamna i det läget är det en exceptionell händelse. Det har vi aldrig behövt göra tidigare., säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska Kraftnät.

Kriget i Ukraina har stora effekter på energimarknaden. Rysslands minskade leverans av gas har en indirekt effekt på Sverige.

Konsekvensen kan bli att vissa elanvändare får strömmen bruten för att rädda systemet i stort att falla samman. Rent konkret innebär det att ett område släcks ner, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om.

– Strömavbrott är något som förekommer. Det är något vi kan leva med och klara av, detta är lite samma sak. Det som är skillnaden är att vi vid dessa tillfällen skulle ha exceptionellt höga elpriser, säger Niclas Damsgaard till SVT.

Inom 15 minuter

Avstängningen kan ske manuellt eller automatiskt. När ordern kommer har regionnätsföretagen 15 minuter på sig att verkställa.

Exakt när en avstängning kan ske har Niclas Damsgaard svårt att sia om. Sannolikt rör det sig om de timmar när förbrukningen är som högst – tidiga morgnar, sena eftermiddagar, när det är riktigt kallt eller vindproduktionen är låg.

– Typiskt sett, om det skulle ske under flera timmar, kommer man att ha så kallad roterande bortkoppling. Man kopplar bort en grupp kunder under en viss tid och sedan får de tillbaka elen.

Enligt Niclas Damsgaard kommer det sannolikt föregås av tecken i form av höga priser dagen innan.

– Jag tror att alla kunder kommer att vara medvetna om att risken finns om det här skulle bli aktuellt.

SE4 extra utsatt

Elområdet SE4 som omfattar sydligaste Sverige – Skåne, Blekinge och Kronobergs län, och delar av Hallands, Jönköpings och Kalmar län – är extra utsatt eftersom området är importberoende. Men även elområde Stockholm SE3 kan drabbas.

Det finns färdiga planer för hur en eventuell bortkoppling ska ske. Prioriteringstrappan i åtta steg börjar med användare som på kort sikt har stor betydelse för liv och hälsa och ”övriga elanvändare” i botten.

Finns det något man kan göra som enskild konsument?

– Som konsument kan man se över vilka möjligheter man har att styra sin förbrukning. Styra bort uppvärmning under de här dyraste timmarna exempelvis. Då kan man både spara pengar och hjälpa till att göra hela kraftsystemet mindre ansträngt med ett litet bidrag för var och en. Om alla gör det kan det påverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.