Vattenskoterföraren om busiga åkare: ”Deras beteende skvalpar över på alla andra”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den första juli så kan vattenskoterförare få böter på plats för exempelvis fortkörning. Och lagom till nästa sommar kommer ännu en insats för att få bukt med busiga förare, förarintyg för vattenskoter. Ett besked som välkomnas av flera åkare.

– Jag tycker att det är superbra, det är många nya ute på vattnet och det behöver styras upp, säger Anna Sandgren, utbildare vattenskoter.

Förarbevis för vattenskoter börjar gälla den första maj 2022, men redan i år kom beslutet från riksåklagaren att skoterförare kan bli bötfällda på plats om de bryter mot vissa ordningsregler för fordonet. Hittills har 14 förare i Sverige – i någon typ av fartyg – fått böter.

– Tyvärr uppfattas vattenskoterförare väldigt negativt, när jag kommer åkande får man se sura och negativa miner, de är väldigt få som inte sköter sig och deras beteende skvalpar över på alla andra, säger Anna Sandgren.

Att bryta mot sjölagen kan medföra böter på 1500 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.