Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, svarar på varför 2-åringen ska utvisas. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Vet inte om Haddiles mamma är i Frankrike”

Uppdaterad
Publicerad

Fallet med tvååriga Haddile som övergivits av sin mamma och som nu ska utvisas ensam till Frankrike har upprört många svenskar. Men Migrationsverket försvarar sitt beslut.

Övergiven, misshandlad och undernärd fick den fyra månader gamla flickan flytta in hos en familj i Broby. Två år senare vill Migrationsverket utvisa flickan från Sverige. Trots att ingen vet var hennes riktiga mamma eller pappa finns.

I en intervju med Aktuellts Anna Hedenmo får Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik svara på hur myndigheten har resonerat.

Ni har beslutat att Haddile ska tas från sin fosterfamilj där hon bott sen hon var fyra månader – och utvisas till Frankrike – varför?

–Jag har haft möjlighet att sätta mig in i det under dagen och jag tycker att våra jurister har gjort en korrekt bedömning. Barnet och mamman är franska medborgare. Vi tittar på var de bästa förutsättningarna finns för att barnet och mamman ska kunna återförenas och det tror vi är i Frankrike.

–Det handlar om att eftersöka mamman eller andra anhöriga, det har inte gjorts i det här fallet. Familjehemmet är en temporär placering. Vi ska inte välja vilken familj som verkar bäst. Alltid när det handlar om LVU (lagen om vård av unga, reds. anm.) handlar det om att barnet ska återförenas med sin mamma.

Vem ska ta hand om flickan i Frankrike?

-Antingen mamman eller andra anhöriga. I annat fall är det de sociala myndigheterna som har lika god kapacitet som i Sverige.

Så den här flickan ska tas från det enda hem hon har – till ett annat hem med främlingar i Frankrike?

–Ja, det är för att förbättra chanserna för att återförenas med mamman.

Vet ni om mamman finns i Frankrike?

–Nej.

Vet ni om mamman någonsin har varit i Frankrike? Man kan vara algerier med franskt medborgarskap och aldrig ha varit i Frankrike.

–Nej, men det finns ingen skillnad på olika franska medborgare. Vi kan inte göra skillnad. Detta är en fransk flicka och en fransk mamma. Vi kan inte spela bort mamman.

Men mamman har ju övergivit sitt barn? Det var ju ett år sedan någon hörde av henne?

–Sist hon hörde av sig sade hon att hon ville återförenas med sin flicka.

Varför inte vänta med avvisningen tills dess att ni har hittat mamman eller någon släkting som vill ta hand om flickan?

-Bedömningen vi gör här är att det är bäst förutsättningar i Frankrike. Tiden tickar och det har gått alldeles för lång tid. Det är en fransk mamma och en fransk flicka och det måste vara bättre om de kan återförenas i Frankrike.

Det finns ju möjlighet att använda er av någonting som kallas synnerligen ömmande omständigheter. Här ser vi den här flickan som verkar må så bra i sitt svenska hem – har ni inga känslor på Migrationsverket?

–Det är klart vi har. Men LVU är en temporär åtgärd. Vi kan inte ta någons barn och ge till en annan familj.

Fallet har överklagats till Migrationsdomstolen som nu ska avgöra om Hadille ska få stanna i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet