Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Till Sveriges statsminister” • Här är Tommys brev – tycker inte medaljerna är ”värt korvspad” Foto: TT/Privat

Lämnar tillbaka medaljer i protest: ”Fegt och osolidariskt”

Uppdaterad
Publicerad

De är båda veteraner som har belönats med medaljer för sina insatser i försvarsmaktens tjänst. Nu lämnar de tillbaka sina utmärkelser till regeringen.

– De visar nu att de inte vill hjälpa till. Det är fegt och det är osolidariskt. Det är inget snack om saken, de kommer att bli dödade, säger Patric Bottne.

Tommy Wahlman har belönats med två medaljer för sina insatser för försvarsmakten. De har nu postats till statsminister Stefan Löfven. Anledningen är hans missnöje över att Sverige inte hjälper de tolkar som arbetat med försvarsmakten i Afghanistan.

– Jag vill att man ska ta ett humanitärt men också säkerhetspolitiskt ledarskap. De här tolkarna har tagit en stor risk för Sverige genom att arbeta för svenska intressen på plats. Det arbetet gör att de får en hotbild mot hela sin familj, säger veteranen Tommy Wahlman.

”Extremt stora risker”

I det medföljande brevet skriver han att medaljerna just nu inte ”är värt korvspad”. Ett liknande brev har skickats från Patric Bottne som åkte till Afghanistan 2004.

– Regeringen visar att de inte vill hjälpa till. Tolkarna utsätter sig för extremt stora risker och hjälper inte bara till med att översätta. De hjälper också till att knyta upp eventuella knutar ute i terräng. De befinner sig i stridssituationer, i tuffa förhandlingsmiljöer, säger veteranen Patric Bottne.

”Människor vi pratar om”

De bägge veteranerna la upp bilder på medaljer och brev på sociala medier. Det har lett till stor uppmärksamhet, inte minst bland andra veteraner de tjänstgjort med.

– Det blir lätt att det bara blir ett politiskt försvar för att hantera ett problem. Jag gjorde såhär för att skapa opinion och belysa frågan ur ett annat perspektiv. Kollegor har hört av sig och berättar att de mår dåligt över situationen med tolkarna. Det är viktigt att lyfta fram att det här är människor vi pratar om, säger Tommy Wahlman.

Ministern vill samarbeta fram en lösning

Enligt Patric Bottne så ser inte Sverige på samarbetet med tolkarna på samma sätt som andra länder. Inte ens som man såg på dem tidigare:

– Jag upplevde för några år sedan att vi tog hand om tolkarna. Många fick komma till Sverige och fick det skyddet de förtjänar. För USA:s president har det varit självklart att hjälpa tolkarna, för man vet om vilka risker det innebär för dem.

Under måndagen så sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att man inte kommer kunna ta hand om tolkarna, då ”det skulle röra sig om tusentals, ja kanske 10 000 personer”.

Under tisdagen meddelade Johansson att myndigheterna ändå arbetar med att lösa situationen för tolkarna:

– Det vi sagt är att regeringen inte kan bestämma vem som ska få komma hit. För då skulle vi bryta mot regeringsformen. Däremot kan myndigheterna ihop med Migrationsverket och Försvarsmakten hantera den här frågan, och det är också på det sättet det sker.

Foto: PRIVAT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet