Stor press får veterinärer att lämna den kliniska verksamheten, säger Johan Rosberg Thorell.

Veterinären Johan: ”Många orkar inte pressen”

Uppdaterad
Publicerad

En stor andel veterinärer lämnar yrket eller arbetar deltid på grund av en orimlig arbetsmiljön, det säger Veterinärförbundet och flera veterinärer som SVT har pratat med.

– Jag har många i min närhet som går på antidepressiva, säger veterinären Johan Rosberg Thorell.

Sveriges Veterinärförbund har reagerat på arbetsgivarorganisationen Svensk djursjukvårds krav på fler utbildningsplatser, då facket menar att det måste vara större fokus på att få aktiva veterinärer att vara kvar i yrket.

Kostnaden skapar konflikter

Enligt de veterinärer som SVT pratat med har branschens ökade specialisering bidragit till fler konflikter med djurägare som ifrågasätter vården och kostnaden för vården. Veterinärerna vittnar också om en stress och rädsla att utsättas för personliga drev på sociala medier.

Tuffa jourpass

Kritiken av arbetsmiljön kopplas även till arbetstiden. Veterinärerna som SVT talat med säger att det generellt råder brist på veterinärer utanför kontorstid. Det skapar ökat tryck på de veterinärer som arbetar jourtid eller har beredskap.

Veterinären Johan Rosberg Thorell är skyddsombud på ett djursjukhus i Stockholm. I videon berättar han hur han upplever arbetsmiljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.