Silvija Jansson läser Säkerhets- och Integritetsskyddsnämndens kritik mot registret. Foto: Ylva Esping, SVT

”Vi fick ingen förklaring”

Uppdaterad
Publicerad

Silvija Jansson bytte själv efternamn för att slippa diskriminering. Hon saknar en förklaring till varför romer registrerades av polisen.

Svårt att få jobb och svårt att få en lägenhet. Silvija Raczova från Landskrona kände att det till stor del berodde på hennes romska efternamn.

Hon bytte efternamn till det mer vanliga Jansson i slutet av 1990-talet.

Polisens romregister

Silvija Jansson är själv inte med i registreringen över romer, men har många bekanta som är det. Silvija menar att nyheten om registret slog ner som en bomb bland romerna.

– Sedan registret upptäcktes har förtroendet för myndigheterna minskat bland romer, många misstänker att kan finnas fler register hos andra myndigheter, till exempel har det alltid varit svårt för romer att få lägenhet, säger Silvija Jansson till SVT efter att ha läst Säkerhets- och Integritetsskyddsnämndens granskning.

Besvikelsen över nämndens granskning är tydlig.

– Vi har hela tiden vetat att registret är olagligt, men vi ville få en förklaring till varför registret upprättats, men det har vi inte fått i dag, säger Silvija Jansson.

Silvija är aktiv inom Romska Ungdomsförbundet i Malmö, och hon arbetar som projektledare i organisationen Oikos community, bland annat med de antirasistiska filmdagarna i Landskrona.

Varför är det viktigt att veta varför registret upprättats?

– Det finns en historisk rädsla bland romer att bli registrerade av myndigheterna, det går tillbaka till Förintelsen under andra världskriget, säger Silvija Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet