Göran Frisk, pensionerad u-båtsjaktschef. Foto: TT/SVT

”Vi har skadat ryska u-båtar”

Publicerad

Göran Frisk, pensionerad u-båtsjaktschef, är övertygad om att det just nu finns en rysk ubåt i Stockholms skärgård. Han säger också att svensk militär tidigare skadat ryska u-båtar.

Enligt Göran Frisk är det inget ovanligt med främmande u-båtar i svenska skärgårdar. Även under de senaste åren har det förekommit verksamhetunder vattnet av den här typen, menar han.

– Ryssarna har hållit på med det här sedan 1945. De övertog den tyska miniubåtstekniken som utvecklades med stor fart under Andra världskriget.

Göran Frisk, som var med under 1980-talet då försvaret vid ett stort antal tillfällen jagade misstänkta ubåtar i svenska vatten, berättade också att under Andra världskriget hade flera krigförande länder miniubåtar.

Fråga till politikerna

På tisdagsmorgonen deltog omkring 200 personer i jakten på den främmande undervattensverksamheten. Ett så stort pådrag har inte förekommit på mycket länge, vilket Göran Frisk är mycket kritisk till.

Han hävdar att man varit medveten om att det förekommit främmande undervattensverksamhet även under de senaste åren.

Varför har då ingen aktivitet som den i dag dragits igång tidigare?   

– Det är en mycket bra fråga som ska ställas till rikets överbefälhavare och till våra styrande politiker, såväl sossarna som Alliansen, sade Göran Frisk.

”Ryssarna vet vad de gör”

Vid en presskonferens i söndags sade militärledningen att de observationer, som ledde till att det nuvarande pådraget inleddes, faller in i ett mönster som man sett de senaste åren.

– Men nu måste man berätta vad som skett. Ryssarna vet vad de gör, vi vet vad vi gör. De enda som inte vet något är svenska folket, sade Göran Frisk.

– Det vore ganska bra i en demokrati att man upplyser folket om vad som händer.

Missnöje

Göran Frisk tycker att öppenheten borde vara betydligt större än den är i dag.

Under 1980-talet kom det alltid ut rapporter men sedan blev det tyst, hävdar han. Orsaken är att man hade stora förhoppningar om att ”ryssarna skulle bli västerlänningar och sluta med sådana här fasoner”.

Enligt Göran Frisk finns det ett stort missnöje bland militären.

– Det är inte ens förnamnet. Det är avrustning vi hållit på med, sade han.

Skadade ryska u-båtar

Göran Frisk är också helt övertygad om att det är en rysk u-båt som jagas i Stockholms skärgård.

– 1945 började ryssarna bygga upp sina u-båtssystem. Vi kan dem utan och innan – av mängder av skäl. Vi vet precis hur det funkar, sade Göran Frisk.

Göran Frisk avfärdar också argumentet att den ryska militären skulle vara så duktig att den inte skulle göra misstaget att låta sina u-båtar bli upptäckta.

Enligt Göran Frisk vet svensk militär att man tidigare lyckats skada ryska u-båtar. Det skedde under slutet av 80-talet och i början av 90-talet.

– Vi vet en del om det. Men jag kan inte gå in på det, men jag tror de kom tillbaka till Ryssland.

Krigsförberedelser

Om det befinner sig en u-båt i Stockholms skärgård nu – vad har den då för uppdrag?

– U-båtar som är här sätter iland spetznaz-förband. De förbereder sabotage, till exempel sprängning av mobilmaster, militära förråd och radarstationer, sade Göran Frisk.

Göran Frisk kallar det för ”krigsförberedelser”. Men det handlar inte om att kriget står för dörren, menar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet