Foto: SVT, Janerik Henriksson/TT

SvD:s chefredaktör: ”Viktigt att skilja på aktivism och nyhetsjournalistik”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheters beslut att låta klimataktivisten Greta Thunberg ta över tidningen för en dag har väckt debatt. Anna Careborg, chefredaktör och vd på Svenska Dagbladet, säger att det hade varit otänkbart för henne att göra samma sak. 

– Jag tycker att det är så viktigt att skilja på aktivism och nyhetsjournalistik, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Det var i samband med att Greta Thunberg besökte Dagens Nyheter för en föreläsning om klimatet som idén om det tillfälliga chefredaktörskapet kom på tal.

– Hon var väldigt kritisk, inte bara till oss utan till alla medier, att vi inte ger klimatfrågan den rättmätiga plats som den förtjänar. Det här är en kris som påverkar oss, våra barn och våra barnbarn, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i Morgonstudion.

Planen är att Greta Thunberg, tillsammans med en grupp redaktörer, ska få göra en specialutgåva i december om klimatet. Thunberg ska agera gästande chefredaktör men Peter Wolodarski kommer fortsatt att stå som ansvarig utgivare.

– Det är grepp som tagits internationellt av andra stora tidningar tidigare, till exempel brittiska Independent. Vi tycker att det ska bli väldigt spännande att se utifrån de erfarenheter och kunskaper hon har vad det här kan leda till. Hon säger att hon vill att vi ska fokusera väldigt lite på åsikter och väldigt mycket på forskningen, säger han.

”Viktigt att värna integriteten”

SvD:s chefredaktör Anna Careborg ifrågasätter beslutet, som hon säger är en principiell fråga om oberoende journalistik.

– I en tid när vi omges av åsikter och aktivism är det otroligt viktigt att värna om det journalistiska uppdraget med trovärdighet och integritet. Snarare borde vi skilja mer på nyhetsjournalistik och opinionsjournalistik, säger hon och fortsätter:

– Det spelar ingen roll om det är en dag eller en sekund det handlar om.

Enligt Wolodarski kommer varken den journalistiska arbetsmetoden eller den professionella etiken att påverkas.

– Det är en dag ska vi komma ihåg, jag tror inte att vårt journalistiska uppdrag är i fara för det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.