Sjöstedt pressades om skattehöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt fick i kvällens utfrågning kommentera alla de skattehöjningar som partiet vill göra. Samtliga som har en inkomst över 30.000 kronor i månaden skulle få höjd skatt med Vänsterpartiets politik.

Att höja skatten för alla med inkomst över 30.000 kronor är nästan hälften av alla heltidsarbetande, påpekade programledarna.

– Vi har så mycket som vi behöver få ordning på. Järnvägen, fler bostäder, fler som arbetar i välfärden, det måste vi finansiera. Budgeten måste gå ihop. Jag tror att många inser att ska vi hålla ihop samhället, så måste vi också bidra mer.

Utfrågningen

Vill satsa på pensionärer

De flesta svenskar får ingen inkomstskattehöjning alls, påpekade Sjöstedt.

– En del får en stor skattesänkning, framförallt pensionärer som har låga pensioner.

Men det är inte bara inkomstskatter som Vänsterpartiet vill höja. Listan blev lång när programledarna räknade upp skattehöjningarna på V:s lista: Bensinskatt, flygskatt, återinförd fastighetsskatt, förmögenhetsskatt, arvs- och gåvoskatt, höjd bolagsskatt, höjd restaurangmoms och höjda arbetsgivaravgifter, lastbilsskatt, bankskatt och skatt för sjötransporter.

Det blir dyrt att leva i ditt Sverige?

– Vi sänker ganska många skatter också, det ska man inte glömma bort även om de inte var med på er lista. Och vi sänker för dem som verkligen behöver det. Jag tycker att det är viktigare att den pensionär som måste vända på slantarna för att ha råd att köpa en present till barnbarnet får sänkt skatt än att bankerna får det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utfrågningen

Mer i ämnet