Vit älg skapar irritation i Värmland. Foto: TT

Viral vit älg retar boende i Värmland

Publicerad

En vit älg från de värmländska skogarna har blivit världskändis sedan en film av djuret spridits på sociala medier. Men uppmärksamheten stör såväl boende i området som det ovanliga djuret.

En videofilm av en stor vit älg sprids som en löpeld på sociala medier och har plockats upp av stora nyhetsförmedlare som BBC och The Guardian. Älgen som håller till i skogarna norr om Arvika har blivit världskändis och sätter Värmland på kartan, men Anders Tedeholm på länsstyrelsen i Värmland suckar när TT ringer.

LÄS MER: Den vita älgen – en viral värmländsk världskändis

– Det är på gott och ont, det upplevs som störande, både av boende och av djuret. Det har varit fullkomligt hysteriskt och folk går omkring på tomterna och följder efter in i skogen i jakt på den vita älgen, säger han.

Den vita älgen

Inte roligt

Johan Brunsell är amatörfotograf med ett stort naturintresse. Tillsammans med en kamrat från sin fotoklubb hade han i torsdags tagit sig till området där älgen har siktats, men expeditionen slutade inte som fotograferna hade tänkt sig.

– Han hade fått nys om att älgen var vid landsvägen och när vi kom dit var där minst 20 personer och bilar överallt. Sedan har jag fått höra att ett tiotal personer följde efter älgen in i skogen och gick in på tomten till en privatbostad. Det var en situation som inte är rolig för oss entusiaster och naturälskare, säger han.

LÄS MER: Fem frågor och svar om den vita älgen

Det är sedan tidigare känt att det finns ett bestånd av vita älgar i ett område som täcker delar av Värmland, Dalsland och norra Bohuslän. Tvärt emot vad man kunde tro är älgarna inte albino.

– De har troligen ett annat pigmenteringsfel som gör att de ser ut som de gör. De har inte röda ögon, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Skydd mot jakt

Man menar att de vita älgarna tack vare sin storlek inte blir mer utsatta för attacker från rovdjur än sina bruna artfränder. Tvärt om kan färgen skydda dem från älgarnas största fiende.

– Det är många jägare som sparar de vita älgarna för att de är så pittoreska, och till viss del även för att de är en turistmagnet, säger Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent vid Jägarnas riksförbund.

LÄS MER: Den vita älgen i väst gör succé

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den vita älgen

Mer i ämnet