Anders Tegnell håller det som troligt att smittan fanns i Sverige redan i november. Foto: Foto: Anders Wiklund/TT

Corona kan ha funnits i Sverige – redan i november

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset kan ha funnits i Sverige långt innan de första fallen rapporterades. Statsepidemiologen Anders Tegnell ser det som troligt att smittan fanns i landet redan i november. – Det låter inte alls konstigt utan väldigt naturligt, säger han till TT.

Sverige rapporterade sitt första coronafall den sista januari. En kvinna i 20-årsåldern som kommit tillbaka från en resa i Wuhanområdet i Kina testades positivt och isolerades på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Men hon kan ha varit långt ifrån den första med smittan i Sverige. Statsepidemiologen Anders Tegnell ser det som troligt att enstaka coronafall förekommit i Sverige så tidigt som i november.

– Jag tror att man kan hitta enstaka fall bland Wuhanresenärer som var där i november–december förra året. Det låter inte alls konstigt utan väldigt naturligt, säger Anders Tegnell till TT.

I ett sms till SVT Nyheter skriver Anders Tegnell att de möjliga coronafallen inte förändrar något i dag. På frågan om fallen kan ha påverkat smittspridningen i Sverige svarar han kort: ”Nej”. 

Kommer inte kartläggas

Trots de möjliga fallen är det inte aktuellt att kartlägga patienter som i slutet av förra året sökte sjukvård för typiska covid-symptom som lunginflammation eller influensa.

– Det är inget som diskuteras på något strukturerat sätt. Just nu känns det inte som att vi vill belasta sjukvården med den typen av utredningar. De har rätt mycket annat att göra och det leder inte till någon åtgärd, säger Tegnell.

”Skulle vara av värde”

Däremot menar statsepidemiologen att det kan vara viktigt att ta reda på hur viruset fick spridning i Kina, hur det betedde sig i början av smittförloppet och hur smittan spreds från djur till människa.

– Det är inte många gånger vi kunnat spåra smittspridning från djur till människor av helt nya virus. Vi har inte mycket kunskap om hur det går till i verkligheten, säger Anders Tegnell.

– Det skulle vara av värde för att se hur man ska kunna skydda sig mot den här typen av utveckling i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.