Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nils Bergstrand testade negativt för coronaviruset, men resultatet visade sig inte stämma.

Virustestet kan visa negativt provsvar – trots covid-infektion

Publicerad

En betydande andel av de PCR-tester som mäter pågående infektion av covid-19 visar “falskt negativt” resultat. Nu manar experter de som testar sig att tolka de negativa resultaten med försiktighet. 

I en stor studie från Johns Hopkins universitet i USA kunde forskare visa att risken för att PCR-tester gav ett “falsk negativt” resultat varierade stort med på vilken sjukdomsdag som man topsade patienten i näsa och hals. På den tredje sjukdomsdagen med symptom, då testerna var som säkrast, visade de fortfarande fel 20 procent av fallen. Man bör alltså inte lita helt på ett negativt PCR-resultat.  

Varför en så stor andel av PCR-testerna visar “falskt negativt” beror framförallt på att den smittade personen inte alltid bär på viruset i näsa eller hals vid den tidpunkt då man toppsas. På så vis kan man inte heller genom upptäcka viruset.

70 000 topsades under en vecka

Allt fler svenskar testar sig för pågående infektion av covid-19. Under vecka 29 topsades närmare 70.000 svenskar i näsa och svalg i så kallade PCR-tester. Samtidigt varnar flera experter, som SVT Nyheter talat med, att man bör vara försiktig med att tolka ett negativt resultat från ett sådant test, då risken finns att man ändå kan vara smittad. 

I maj vårdades Nils Bergstrand i tre dygn på Danderyds sjukhus för “misstänkt” covid-19. Efter att Nils kommit in till en närakut med för låg syremättnad i blodet skickades han med ilfart till Danderyd, där genomfördes två PCR-tester genom topsning i svalg och näsa. Vid båda tillfällen testade Nils negativt trots att han uppvisade alla symptom på smittan.  

– Jag blev orolig, för jag trodde att det skulle vara tydligt med testet, säger Nils Berstrand.

”Som ett detektivarbete”

Idag är Nils Bergstrand frisk igen och har antikroppar mot viruset. Enligt läkaren och klinikchefen Malin Ackefors på Danderyds sjukhus är Nils Bergstrands fall inte helt ovanligt. 

– Det händer flera gånger i veckan att vi vårdar patienter för misstänkt corona. Det blir som ett detektivarbete där vi får ta flera tester, säger Malin Ackefor. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet