Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan man avliva kräftorna på ett mer humant sätt innan kokning? Hör forskaren Lynne Sneddon förklara i klippet. Foto: Storyblocks

Forskning visar: Kräftor känner smärta när de kokas levande

Uppdaterad
Publicerad

Kräftor känner smärta och stress på samma sätt som människor.

– Därför ska man aldrig koka kräftor levande, säger forskaren Lynne Sneddon.

Upptäckten kan leda till att kräftor kommer att omfattas av Djurskyddslagen och därmed hårdare krav vid avlivning.

Planerar du att koka egna kräftor till kräftskivan? Då bör du känna till att de faktiskt känner smärta och att det tar relativt lång tid innan de dör i kastrullen.

– Kräftor som får en klo krossad skakar på den och slutar att använda den, precis på samma sätt som vi människor undviker att använda en skadad arm eller fot, säger Lynne Sneddon, universitetslektor på institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet.

Kan känna rädsla och stress

Kräftor reagerar också med obehag om den får frätande syra på en antenn. Den försöker helt enkelt gnugga bort syran.

– Om man ger de här kräftorna smärtstillande medel slutar de med beteendet. Allt detta tyder på att de kan känna smärta, säger Lynne Sneddon.

Hon deltar i ett pågående forskningsprojekt om kräftdjurens välfärd vid Göteborgs universitet. Tillsammans med sina kollegor tittar hon på smärtreceptorer hos krabbor, hummer, kräftor och räkor och hur de kan avlivas på ett mer humant sätt.

Forskargruppen har sett att kräftdjur även kan känna rädsla, stress och att de lär sig undvika ställen där de till exempel kan få en elchock. Därför föreslår forskarna i ett yttrande till Jordbruksverket att kräftdjur bör omfattas av Djurskyddslagen, vilket skulle leda till nya, humanare regler för avlivning.

– Kräftor reagerar på smärta på samma sätt som däggdjur och vi skulle aldrig drömma om att koka däggdjur levande, säger Lynne Sneddon.

Smakar bättre

Det finns också ett annat tungt vägande skäl att behandla kräftorna humant: Det får köttet att smaka bättre.

– När den känner smärta blir den stressad. Då frigörs stresshormonet kortisol och det leder till att det bildas mjölksyra i musklerna. Det får köttet att smaka surt.

Se klippet där forskaren berättar hur du hanterar kräftor utan att de plågas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.