Rapporten ger också en generell bild av den svenska höger- och vänsterextremisten. Foto: TT

Ny rapport: Dubbelt så många högerextremister som vänsterextremister i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det finns nästan dubbelt så många högerextremister som vänsterextremister i Sverige. Det visar en ny forskningsrapport som bygger på data från Säkerhetspolisen och Polismyndigheten.

– Vit makt-miljön är på frammarsch, säger Christoffer Carlsson, kriminolog och medförfattare till rapporten.

Politisk extremism är ett av Säkerhetspolisens prioriterade områden och var ett omdiskuterat ämne i samband med valrörelsen. Men hur ser egentligen styrkeförhållandena ut mellan vit makt-miljön och den autonoma vänstern?

Rapporten ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet” ger en unik inblick i svenska extremistmiljöer. Enligt den kan 382 individer kopplas till vit makt-miljön, vilket kan jämföras med 193 individer som kopplas till den autonoma vänstern (vänsterextremister). Det innebär att finns nära dubbelt så många högerextremister som vänsterextremister i Sverige.

Rapport om gängkriminella och extremism

Det är inget som förvånar Christoffer Carlsson, kriminolog och medförfattare till rapporten:

– Nej, inte det minsta. Vit makt-miljön är på frammarsch, vilket andra forskare visat mycket tydligt. De är också större i tidigare kartläggningar. De autonoma rörelserna har också blivit mer uppluckrade och mindre aktiva. De kan fortfarande mobilisera sig ordentligt inför exempelvis vit makt-miljöernas demonstrationer och liknande och utgöra ett motstånd, men inte på samma sätt som för säg tio, femton år sedan, säger han.

Mörkertalet kan dock vara stort då endast centrala individer ingår i rapporten.

Flest kvinnor inom den autonoma vänstern

Rapporten ger också en generell bild av den svenska höger- och vänsterextremisten. Typåldern är 21 år och flest andel kvinnor, 18,1 procent, finns hos den autonoma vänstern medan 10,7 procent inom vit makt-rörelserna är kvinnor.

En klar majoritet inom båda rörelserna är födda i Sverige. Skillnaden mellan grupperna är dock stor. 12,4 procent av de autonoma är födda utomlands – samma siffra för vit makt-rörelserna är 2,9 procent.

Fler högutbildade inom den autonoma vänstern

19,7 procent inom den autonoma vänstern har högskoleutbildning medan samma siffra för vit makt-rörelsen är 6,3 procent. Något fler individer inom vit makt-rörelsen har varit föremål för Socialtjänsten.

En större andel av individerna inom vit makt-rörelsen (50%) har haft problem med sin psykiska hälsa. Här räknas bland annat psykoser, ångestsyndrom samt missbruk av alkohol och droger. Jämförande siffra för den autonoma vänstern ligger på 43 procent.

Enligt Christoffer Carlsson går det dock inte att dra några slutsatser av resultatet.

– Det visar att det förekommer i båda miljöerna. Men deltagande kan inte reduceras till det. Man ska också komma ihåg att vi inte har kontroll över tidsfaktorn. Det kan vara så att deltagande har gett ångest eller drogproblem, inte tvärtom. En sådan tidskänslig analys hade ju varit flott att göra, men materialet tillåter inte det.

Säpo: Ökad aktivitet i både vit makt-miljön och den autonoma miljön

Enligt Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, har Säpo under flera års tid noterat en ökad aktivitet bland både höger- och vänsterextremister. Dessa grupper utgör dock främst ett hot mot enskilda individer även om båda har förmåga att begå brott som skulle kunna omfattas av rådande terrorlagstiftning.

– Den våldsbejakande islamistiska miljön utgör fortfarande det största hotet när det gäller terrorattentat i Sverige, säger hon.

Hur ser du på styrkeförhållandet mellan de här grupperna?

– Vi vet att numerären går i vågor och att det nödvändigtvis inte är enbart antalet individer som ligger till grund för hur Säkerhetspolisen bedömer hotet.

Vilken grupp utgör det största hotet mot den svenska demokratin?

Vi jämför inte hoten med varandra på det sättet, men i dagsläget är Säkerhetspolisens bedömning att ingen av extremistmiljöerna har förmåga att ändra det demokratiska statsskicket som helhet.

De senaste åren har de våldsbejakande extremistiska miljöerna ökat väsentligt, enligt Säpo.

– Även om det rör sig om ett fåtal personer, sett till hela samhället, så är det förstås oroväckande att antalet personer som tycker det är rätt att begå brott i syfte att ändra samhällsordningen ökar.

Christoffer Carlsson håller med:

– I dagens rapportering har ju väldigt mycket fokus varit på miljöernas storlekar, men en miljös mobilisering handlar inte enbart om det, säger han.

Här kan du läsa vår artikel om islamistiska extremister i Sverige.

Så är den typiske höger- och vänsterextremisten (enligt rapporten)

Vit makt:

En man som är född i Sverige. Han är ganska ung, har gymnasieutbildning och har med stor sannolikhet misstänkts för våldsbrott. Här ingår organisationer som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Autonom vänster:

Sannolikt också en man, även om könsskillnaderna är mindre. Han är också ganska ung men är med något större sannolikhet högre utbildad. I drygt sex fall av tio är han född i Sverige med svenskfödda föräldrar. Även han är sannolikt misstänkt för våldsbrott. Här ingår organisationer som utomparlamentariska Antifascistisk Aktion (AFA) och Revolutionära Fronten (upplösta i dag).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rapport om gängkriminella och extremism

Mer i ämnet