Enligt försvaret handlar chatten inte om någonting annat än en faktisk vigsel mellan 46-åringens son och en kvinna i 20-årsåldern. Foto: Sofia Lantz/SVT

Vittne: Bröllopet var planerat med min dotter

Publicerad

Bröllop är inte ett kodord för terrorattentat utan syftar på en planerad vigsel mellan av de misstänkta männens söner och en kvinna i 20-årsåldern. Det sade kvinnans far som i dag vittnade i rätten.
– Hon är med på beslutet, sade han.

En viktig del av bevisningen i det stora terrormålet vid Solna tingsrätt handlar om tolkningen av ordet ”bröllop”.

En av de huvudmisstänkta – en 46-årig man – har i en chatt bland annat diskuterat behovet av en ”bilmekaniker” inför ett ”bröllop”. Detta med en person med tydliga IS-kopplingar.

Kodord för attentat

Enligt åklagaren är ordet bröllop kod för någon form av terrorattentat som 46-åringen, tillsammans med ytterligare två åtalade män, planerade att utföra i Sverige.

Men enligt försvaret handlar chatten inte om någonting annat än en faktisk vigsel mellan 46-åringens son och en kvinna i 20-årsåldern.

För att styrka uppgifterna meddelade försvaret för drygt två veckor sedan att man kallar kvinnans far som vittne.

I dag hördes han och bekräftade då det 46-åringen tidigare sagt i rätten, att man höll på att planera ett bröllop mellan deras respektive barn.

– I februari 2018 talade han om att han ville gifta bort sin son med min dotter, sa mannen.

Förstått frågan fel

Mannen, som dessutom är svärfar till en av de övriga misstänkta, berättade under vittnesmålet att han läst om rättegången och uppfattat att åklagaren misstänker att det handlar om kodord för ett planerat terrordåd.

– Man har förstått bröllopsfrågan på ett helt felaktigt sätt, sa han.

Enligt mannen hade både dottern, han själv och hustrun diskuterat och accepterat förfrågan om giftemål.

– Hon är med på beslutet, sade han.

”Saknar relevans”

Åklagaren kommenterade i sin slutplädering, som inleddes senare under måndagen, vittnesmålet och sa då att uppgifterna om eventuella bröllopsplaner helt saknar relevans.

Han menade att de eventuella bröllopsplanerna i så fall skulle ha inletts långt efter det att de chattarna, där den misstänkta mannen diskuterar just bröllop, ska ha skett.

– Det är också bekymmersamt att han hörts av polisen efter att utredningen offentliggjorts, sade åklagaren Per Lindqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorgripna

Mer i ämnet