Utrikesminister Margot Wallström och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Foto: TT

Wallström i samtal med Rysslands utrikesminister om incidenter vid ambassaden

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera incidenter vid Rysslands Stockholmsambassad har nu ärendet nått högsta politiska nivå. Utrikesminister Margot Wallström har talat i telefon med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och framfört att Sverige tar händelserna på största allvar.

På måndagen talade Margot Wallström med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på telefon.

Enligt Rysslands utrikesministerium beklagade Margot Wallström incidenterna vid Rysslands ambassad. UD:s presstjänst vill dock inte uttala sig om vilka incidenter som diskuterats. Men det handlar om säkerheten vid Rysslands ambassad i Stockholm.

– Det har förekommit incidenter kopplade till Rysslands ambassad i Stockholm. Vi går inte närmare in på dessa incidenter. Utrikesministern framförde under samtalet med utrikesminister Lavrov att vi tar dessa händelser, liksom alla händelser som hotar eller skulle kunna hota utländska beskickningars säkerhet, på största allvar, skriver UD:s presskommunikatör Katarina Byrenius Roslund i ett mejl till SVT Nyheter.

Ryska utrikesministeriet uppgav på twitter under måndagen att utrikesminister Margot Wallström beklagat incidenter vid Rysslands ambassad och handelsdelegation i Stockholm. Foto: Twitter

Säkerhetsbrister

En man i 40-årsåldern har vid flertalet tillfällen försökt bryta sig in på ryska ambassaden i Stockholm.  Han greps senast i början av januari, enligt tidigare uppgifter i Expressen.

Efter det kallade Rysslands utrikesministerium upp en svensk diplomat i Moskva för att protestera mot säkerhetsbrister vid ambassaden i Sverige.

Utreddes som misshandel

Enligt tidigare uppgifter i Expressen hade den misstänkte mannen i polisförhör erkänt och uppgett att bakgrunden till hans handlingar är missnöje över att inte få ryskt visum, samt att ”ryska diplomater beter sig som om de vore i Ryssland”.

Händelsen utreddes som misshandel men lades ned eftersom den utpekade gärningsmannen hade diplomatisk immunitet, enligt tidigare uppgifter till Expressen. Men UD varken bekräftar eller dementerar att detta är en av incidenterna som diskuterats.

– Vi uppfyller våra förpliktelser enligt Wienkonventionen, inklusive angående beskickningars och beskickningspersonals skydd och säkerhet. Vi har agerat och fortsätter att agera när incidenter inträffar för att säkerställa beskickningars skydd. Vi är löpande i kontakt med ryska ambassaden och med polisen, skriver Katarina Byrenius Roslund till SVT Nyheter.

Säkerhet vid Östersjön

Samtalet mellan Wallström och Lavrov handlade också om bilaterala frågor, säkerhetsfrågor i Östersjön och om aktuella dagordningspunkter i FN:s säkerhetsråd, enligt regeringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.