Margot Wallström i Agenda. Foto: SVT

Wallström: Ingen ska tveka om att vi försvarar oss

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström kommenterade i Agenda den senaste tidens ökade militära aktivitet kring Östersjön där rapporter kommit om ett alltmer närgånget Ryssland. – Det har väckt oro och en lite chockad förvåning.

Ett stort antal ryska militärflygplan har varit aktiva över Östersjön senaste veckan och det senaste halvåret har den ryska militära närvaron ökat i området både till havs och i luften. Nyligen fanns misstankar om undervattensverksamhet inne i Stockholms skärgård. Wallström fick frågan hur mycket det här oroar henne.

– Det oroar både mig och jag tror också svenskar i allmänhet, liksom alla länder runt Östersjön. Oron är parad med en lite chockad förvåning över att det var så här det blev, efter kalla kriget och alla försök att engagera sig i Ryssland. Vad ska vi tro? Jag kan inte spekulera, men det är allvarligt att vi i dag sitter med någon sorts kremlologi liksom under kalla kriget och försöker gissa vad de ryska makthavarna tänker sig, sade Margot Wallström.

Agenda

”Valet inte legitimt”

I dag anordnade de proryska separatisterna val i östra Ukraina. Valet erkänns inte av EU men stöds av Ryssland. Vad betyder det här valet för utvecklingen i Ukraina?

– Det är illa. Det är ett val som inte är legitimt, det strider mot Minsk-protokollet. Vi har protesterar mot det. Det är återigen ett försök att ge de självutnämnda makthavarna i utbrytarområdena legitimitet. Det strider öppet mot det man kommit överens om.

Wallström påpekade också att vi inte får glömma bort det mänskliga lidandet i Ukraina.

– En halv miljon människor får leva på flykt och det är ett humanitärt mycket allvarligt läge i östra Ukraina. Det glöms ibland bort.

”EU brast i analysen”

Ett av startskotten för Ukrainakrisen var diskussioner om ett handelsavtal mellan Ukraina och EU – och du sade strax före valet att handelsavtalet provocerade Ryssland och där hade EU brustit i sin analys – vad menade nu med det?

– Min poäng var att hur kunde det komma sig att vi inte hade varit bättre underrättade om de storpatriotiska planerna och etoriken och propagandakriget – vart det skulle leda Ryssland och vad de var beredda att ta till.

Skulle det ha förändrat EU:s sätt att agera om man hade varit medveten om det?

– Nej men vi brast i analysen och det är väldigt allvarligt. Kanske hade vi invaggats i någon säkerhet att vi hade att göra med ett rationellt Ryssland som inte skulle ta till annektering av Krim. Det är första gången sedan andra världskriget som ett land har annekterat en del av ett annat land.

”De får inte vinna propagandakriget”

Om man inom EU varit bättre pålästa – vad skulle man haft den kunskapen till?

– Jag vet inte. Det är lättast att titta i backspegeln. Kanske hade vi varit smartare. Det var till exempel oklokt av den förra regeringen att dra ner demokratistödet. Långsiktiga insatser är viktiga. Vi kommer att ha kvar Ryssland som en stor och mäktig granne. Jag såg någonstans att Putin sagt att ”en björn frågar inte om lov”.  Om det är inställningen – ska vi låta dem vinna propagandakriget?

Hur ska man hantera en björn i sin närhet?

– Man måste ha folk-till-folk-kontakter. Man kan inte låta dem vinna propagandakriget. Framför allt ska vi fortsätta sanktionerna genom EU. De börjar äntligen bita och det är väldigt viktigt.

”De ska veta att här är det stopp”

Ska vi i Sverige visa att vi kan skrämma björnen?

– Vi ska visa att vi tänker försvara vårt territorium. Ingen ska behöva tveka om det. Precis som Ukraina har vi rätt till vår territoriella integritet. De ska veta att här är det stopp och vi ska markera det också.

Margot Wallström upprepade också i Agenda skälen till att Sverige nyligen erkänt staten Palestina.

– Det var hög tid att fatta beslutet. De folkrättsliga villkoren är uppfyllda, sade hon.

”Stolt över att gå före om Palestina”

Hittills har det varit viktigt att EU agerar samfällt i utrikespolitiska frågor, inte minst när det gäller Palestinafrågan?

– Det gör vi. Vi är helt eniga i EU om planen för Mellanöstern. Men det är regeringarnas sak att erkänna en stat. Det är viktigt att någon vågar gå före och vi är stolta över att kunna göra det.  Vi ser gärna att vi inspirerar andra EU-länder. Vi försöker inte pressa någon men flera är nyfikna på det här. Vi har fått övervägande positiva reaktioner även från israeler – inte minst de unga, sade Wallström.

Hon förnekade att Sverige genom erkännandet ger legitimitet till en terrorstämplad organisation som Hamas, som i praktiken styr över Gaza.

– Vi vill ge stöd till moderata krafter i Palestina och backa upp president Abbas. Vi vill ge stöd till krafter som vill ha en organiserad demokratisk process och försöka ge en skjuts åt fredsförhandlingarna som just nu ligger nere. Framför allt vill vi ge lite hopp åt unga palestinier och israeler som lever i en hård verklighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet