Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i Agenda. Foto: SVT

Ylva Johansson (S) i Agenda: Rimligt att ha regler för arbetskraftsinvandring

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna gjorde i veckan ett valutspel om att begränsa invandringen av arbetskraft för okvalificerade jobb. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger i Agenda att Sverige har den mest liberala lagstiftningen i hela världen.

– Det är ganska förskräckande när man ser hur människor faktiskt utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare, kanske luras hit, blir av med passet, får själv betala sin lön för att bli av med en skuld där man fått köpa sig ett arbetstillstånd, säger hon.

– Det är en svart marknad som missgynnar seriösa företag.

Agenda

Samtidigt har många arbetsgivare svårt att rekrytera personal – men Ylva Johansson menar att det ändå behövs en reglering av arbetskraftsinvandringen.

”Rimligt att ha regleringar”

– Det finns inget annat land som har en sådan lagstiftning som vi. Många länder har en omfattande arbetskraftsinvandring – men alla har regleringar som gör att man har invandring av personer med en viss kompetens till yrken som kräver en viss kompetens. Det är rimligt att vi har det i Sverige också, säger hon.

Ni vill att en myndighet ska pröva om det finns behov av arbetskraft. Menar du att en arbetsgivare måste gå till myndigheten och få det godkänt varje gång vill anställa?

– Om man vill söka arbetstillstånd för någon utanför EU är det rimligt att man prövar om det är ett bristyrke. Vi behöver många som kommer hit, vi har brist inom många yrken – det ska vara enkelt. Men vi vill sätta stopp för att man gör det för yrken där det inte råder någon brist i Sverige, säger Ylva Johansson.

Ert sätt att argumentera för detta får hård kritik både från vänster och höger. De säger att ni låter som Sverigedemokraterna?

”Orimligt anklaga oss för rasism”

– Det här är ett tecken på att det börjar bli ganska hög valtemperatur. Det är helt orimligt att anklaga oss för rasism. Det här är en politik som gäller i princip i hela västvärlden – att man har ett regelverk och tillåter arbetskraftsinvandring i de delar där det faktiskt finns ett behov.

Men alla partier utom SD är kritiska. Hur förklarar du det?

– Det har blivit väldigt mycket valtemperatur. En del av de här anklagelserna är helt orimliga.

Kan er retorik öppna en diskussion om att invandrarna tar jobben?

– Nej. Däremot har vi många personer här, som har uppehållstillstånd och behöver komma i arbete.

Se hela intervjun i Agenda i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet