Yngve ville ha en lågriskplacering – förlorade 25.000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Yngve Christenson förlorade 25.000 kronor på sin investering hos Izave, trots att han ville ha en låg risk.
– Jag litade på rådgivaren, säger han.

Yngve Christenson är pensionär. Han och hans fru fick en inbjudan från rådgivningsföretaget Izave som då hette Cerberus och han vill ha en trygg och säker placering.

– På vartenda papper vi fick så stod det låg risk och då tyckte vi att man kunde lita på det för vi skulle ju inte lida några större förluster, säger Yngve Christenson.

LÄS MER: SVT granskar fondbranschen: Izave lockar med bio och godis

Men så blev det inte. För de 100.000 kronor som Yngve placerade investerades bland annat en indexobligation som följde fraktraterna i världen och en BRIC-fond där pengarna satsades i några utvecklingsländer.

Ledning vill inte kommentera

– Det var det som vi tyckte var så tokigt men vi litade ju på rådgivaren och den analysgrupp som han hela tiden åberopade att de bevakade marknaden och dit kunde rådgivaren gå för att få råd, säger Yngve Christenson.

Izaves ledning vill inte uttala sig om hans fall.

– Jag kan inte kommentera enskilda ärenden eftersom regelverket ställer krav på sekretess, säger Alexander Strömstedt.

Förlorade 25.000 kronor

Efter många turer slutade det med att Yngve gjorde en förlust på 25.000 kronor. Det är en förlust på 25 procent. Och den låga risken var inte så låg enligt det dokument som Yngve Christenson undertecknat. Så här stod det i det finstilta.

”Jag accepterar att värdet på mina investeringar kan variera i mindre utsträckning, minska mer än en tiondel i sällsynta fall samt minska mer än en femtedel i mycket sällsynta fall.”

Kan ge stora förluster

Izaves ledning anser att lågriskinvesteringar kan ge stora förluster för bolagets kunder.

– Om du tittar på en lågriskinvestering i ett tidsperspektiv på fem år ska du förvänta dig att en sådan placering kan falla med runt 20 procent i värde, säger Alexander Strömstedt som är vd för Izave. Han menar att det är något som rådgivaren ska upplysa kunderna om när en affär görs upp.

LÄS MER: Analys: Så undviker du att bli lurad av slipade rådgivare

Men Yngve Christenson vill nu varna alla för Izave.

– Det finns bara ett råd. Akta er. Gå inte på deras löften för det håller inte i längden.

Hela inslaget med Yngve Christenson sänds i kvällens Rapport klockan 19.30.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar fondbranschen

Mer i ämnet