Foto: TT

Ytterligare en anhållen efter terrordådet på Drottninggatan

Publicerad

Den misstänkte 39-åringen bakom terrordådet i Stockholm skulle utvisas från Sverige men utvisningen kunde inte verkställas, uppger polisen. Dessutom har ytterligare en person anhållits misstänkt för inblandning i fredagens terrorattentat på Drottninggatan.

Polisen har i samverkan med Säpo under helgen utfört över 500 förhör och genomfört ett flertal husrannsakningar på flera adresser. Man har även ett 70-tal digitala bevis.

På söndagsmorgonen anhölls ytterligare en person, skäligen misstänkt för terrorbrott genom mord.

Personen, som anhölls klockan 08.45 på söndagen, ingår i den terrorutredning som bedrivs mot den misstänkte 39-åringen som greps i fredags.

– Åklagaren bekräftar att en person är anhållen, säger Karin Rosander på Åklagarmyndigheten till TT.

Den misstänkte har förordnats advokat Johan Åkermark som försvarare.

Sökte uppehållstillstånd

Sedan tidigare är en 39-årig uzbekisk man anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrobrott genom mord. ”Knappt fem” personer sitter frihetsberövade, uppger polisen.

Den misstänkte gärningsmannen som sitter anhållen sedan tidigare, en 39-årig man från Uzbekistan, sökte 2014 uppehållstillstånd i Sverige men fick avslag. Ärendet överlämnades från Migrationsverket till Stockholmspolisen då mannen avvikit. Det följde då inte med några särkskilda uppgifter från Migrationsverket eller Säkerhetspolisen. Den 24 februari i år efterlystes mannen.

39-åringen har enligt polisen visat intresse för extrema organisationer, däribland IS. Det bekräftar polisens nationella kommenderingschef Jonas Hysing vid en pressträff.

Utredningen om möjliga medhjälpare till 39-åringen fortsätter men polisen ser ingen konkret risk för fler attentat.

– Det finns inget konkret just nu som innebär att vi förbereder oss för fler attentat. Man kan vara inblandad på flera sätt, säger Jonas Hysing.

Målmedvetet arbete

Enligt Jan Evensson, regional kommenderingschef, har polisen förstärkt bevakning på flera platser i landet.

– Det är ett målmedvetet arbete i vår insats. Våra huvudpunkter är att förhindra nya brott och skapa trygghet, säger han.

Fyra personer har bekräftats döda efter fredagens terrorattack på Drottninggatan. Tio personer vårdas fortfarande på sjukhus, varav fyra fortfarande är allvarligt skadade.

Läs mer: Alla offren identifierade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet