Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Felicia Ferreira, chefredaktör för den kristna tidningen Dagen, om krisen för Ebba Bush. Foto: SVT/TT

Internt missnöje med Busch: ”Skulle vara orolig om jag var hon”

Uppdaterad
Publicerad

Partiledaren för Kristdemokraterna, Ebba Busch, är förmodligen inne i sin hittills största kris. Det menar Felicia Ferreira, chefredaktör för den kristna tidningen Dagen. Trots ett missnöje med hennes ledarskap i partiet sitter hon fortfarande säker på sin post.

De senaste turerna kring Johan Ingerö, den tidigare partisekreteraren som fick avgå efter anklagelser om sexuellt ofredande från EU-parlamentarikern Sara Skyttedal, har väckt starka känslor inom partiet.

Ärendet som ledde fram till en polisanmälan har lagts ner på grund av preskription. Ingerö har ändå fått lämna sin post som partisekreterare men nekar fortsatt till anklagelserna.

Samtidigt vittnar nu många politiker inom partiet som SVT talat med på såväl riks- som kommunal nivå om att det finns en kritik mot hur partiledaren har hanterat hela situationen.

”Brist på ett varmt ledarskap”

Felicia Ferreira, chefredaktör för den kristna tidningen Dagen, har fört samtal med olika företrädare på olika nivåer inom Kristdemokraterna

– Man tycker att det är en brist på ett varmt ledarskap. Något som dyker upp är att Ebba Busch har sagt en sak men gjort en annan, att hon ena stunden säger att Ingerö blir en viktig spelare för kommande val och för framtiden men i nästa stund säger hon att det ändå var tänkt att han skulle få gå, säger Ferreira.

Hela den här historien har väckt obehag på flera olika plan inom partiet. Den inre konflikten som finns kvar mellan den mer kristna värdeburna falangen och den mer hårdföra högerlinje som partiet antagit på senare år under Ebba Busch har åter bubblat upp.

Finns ingen självklar efterträdare

Många efterlyser nu en större ödmjukhet och lyhördhet från partiledningen även om man inte i nuläget ifrågasätter hennes ställning som partiledare.

– Jag tror att förtroendet för Ebba Busch är naggat i kanten för lång tid framöver. Men det är inte så att det finns en självklar efterträdare som vissa tycker skulle fungera perfekt istället. Därför tror jag att det en ambivalens kring hur man ska hantera det här för att detta inte ska skada partiet på sikt. Men, ja, jag skulle ändå vara orolig om jag vore Ebba Busch, säger Felicia Ferreira.

SVT Nyheter har under fredagen sökt men inte lyckats nå Ebba Busch för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.