Arkivbilder på terrorister från Islamiska staten. Foto: TT

IS uppges hota att halshugga japaner

Publicerad

Jihadistgruppen Islamiska staten (IS) uppges hota att döda två japaner som hålls som gisslan – om de inte får en lösesumma betald. Hoten ska ha framförts i en video.

Gruppen kräver 200 miljoner dollar, motsvarande 1,6 miljarder kronor, inom 72 timmar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Fångdräkter

I videon, som ska ha publicerats på webbsidor som anses ha koppling till IS, syns de båda japanerna iklädda orangefärgade fångdräkter samt en svartklädd IS-företrädare med en kniv i ett ökenområde. Den svartklädde framför kraven på engelska med brittisk accent. Han uppges påminna om den man som figurerat i tidigare filminspelningar där IS avrättat fångar, rapporterar bland andra nyhetskanalen ABC.

Reuters skriver att mannen kritiserar den japanska regeringens stöd för den USA-ledda koalitionens militära insats mot IS.

Äkthet undersöks

Under ett pågående besök i Mellanöstern har Japans premiärminister Shinzo Abe dessutom utlovat motsvarande drygt 20 miljarder kronor i icke-militär hjälp till regionen för att bekämpa terrorism samt 200 miljoner dollar – samma summa som IS nu kräver – i icke-militär hjälp till länder som drabbats av IS framfart.

Företrädare för det japanska utrikesdepartementet säger till AFP att de känner till hoten som framförts i videon och diskuterar dem samt undersöker filmens äkthet.

Dödshoten ska vara de första som framförts mot japaner. En av de båda fångarna i videon uppges vara en frilansjournalist som brukar förse japanska medier med dokumentärer från Mellanöstern.

Viker sig inte

Japan meddelade omedelbart att man inte lägger sig för terrorismen.

– Vårt lands inställning. . .  att bidra till kampen mot terrorism utan att ge upp. . . är oförändrad, säger den japanska regeringens talesman Yoshihide Suga enligt nyhetsbyrån AFP.

– Att ta människor som gisslan är oförlåtligt och jag känner en stor ilska. . . Den japanska regeringen är fast besluten att göra sitt bästa för att säkra frigivningen av japanerna så snart som möjligt.

Kalifat

Den militanta jihadistorganisationen IS har lagt under sig delar av Irak och Syrien och utropade i somras ett kalifat, en stat enligt deras extremt stränga tolkning av islamisk lag, vilket mycket få muslimer ställt sig bakom. IS har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser i områden de kontrollerar, mot personer de ansett skyldiga till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet