Tomma uteserveringar och tomma tåg i Milano – där många är beroende av turismen. Nu slår flera politiker larm om risken för ekonomisk kris. Foto: Claudio Furlan/ Ourad Balti Touati/ TT

Italienska politiker protesterar – virusåtgärder slår mot turismen

Publicerad

De hårda åtgärder som införts i Italien, där museer och skolor hålls stängda för att förhindra spridning av coronaviruset, kritiseras nu av flera lokalpolitiker. Däribland Milanos borgmästare Giuseppe Sala.

– Ingen gillar ett nedsläckt Milano, säger han.

De senaste dagarnas oro för coronavirusets spridning i Italien börjar nu utmanas av en oro för de ekonomiska konsekvenserna av regeringens svar på krisen. Turismen bidrar med ungefär 13 procent av Italiens årliga BNP, och många italienare är helt och hållet beroende av de intäkter som turismen medför.

Borgmästaren: ”Milano måste öppnas upp så snart som möjligt”

I Milano, som besöks av tio miljoner turister årligen, är katedralen stängd. Stängt är också operahuset La Scala och konstmuseet Pinacoteca di Brera. Flera länder avråder nu sina medborgare från resor till området. Det har fått stadens borgmästare Giuseppe Sala att börja skruva på sig.

Coronapandemin

– Ingen gillar ett nedsläckt Milano, staden måste öppnas upp så snart som möjligt, säger Sala till La Repubblica.

I en direktsändning på Facebook säger borgmästaren att det har blivit dags att göra något.

– Låt oss öppna muséerna eller något annat – kulturen är livet, säger han.

Han är inte den enda politikern som börjar ifrågasätta om regeringens väg är den rätta. Även Piemonte-regionens president Alberto Cirio har bett om en ”gradvis återgång till det normala”. Liknande krav har hörts från Matteo Salvini, partiledare för högernationalistiska Lega och tidigare inrikesminister.

Organisationer varnar för alarmism – och ekonomisk recession

Enligt tidningen Corriere della Sera kommer flera fackföreningar och intresseorganisationer i dag kräva att regeringen byter fot. Organisationerna varnar för alarmism, och risken att utlösa en recession i Italien, som redan nu befinner sig i en svår ekonomisk sits.

Det är en insikt som också verkar ha nått den italienska regeringen. Från och med i dag har vissa lokala restriktioner börjat släppas – barer och restauranger som tvingats begränsa sina öppettider under några dagar får återgå till det normala. Nattklubbarna tvingas däremot fortfarande hålla stängt.

Dessutom ändras nu rutinerna – sjukvårdspersonal ska inte längre rutinmässigt testa italienare utan några symtom, utan bara de som har symtom eller har haft kontakt med personer som bekräftats smittade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet