Liberalernas partiledare Jan Björklund. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Jan Björklund: S har tagit kontakt

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har tagit kontakt med Liberalerna. Det bekräftar Liberalernas partiledare Jan Björklund för TV4.

– Alla möjliga partier kontaktar varandra. De har kontaktat Alliansen och även oss, men vi är helt inriktade på en Alliansregering och det har vi meddelat Socialdemokraterna, säger han till TV4.

Han vill inte gå vidare in på vad som sagts i samtalen mellan partierna eller vem från Socialdemokraterna som har hört av sig.

På frågan om hur han skulle se på att ingå i ett regeringsunderlag med Socialdemokraterna, och Vänsterpartiet i samma regeringsunderlag, svarar Jan Björklund att ”Vänsterpartiet är helt otänkbart”.

– Vi är inriktade på ett Allianssamarbete, men det är klart att Alliansen kommer att behöva samarbeta med Socialdemokraterna i ett läge där Alliansen inte är största block, säger han.

”Krävs mer samarbete”

Jan Björklund säger till Tv4 att partierna nu måste smälta sina valresultat.

– Oavsett hur det slutar det här kommer det krävas mer samarbete i Sveriges riksdag, säger han.

Annie Lööf säger till Expressen att Socialdemokraterna vill splittra Alliansen med sin invit.

– Det är en konstellation som Stefan Löfven och Socialdemokraterna har velat ha i flera decennier. Det är inget nytt att deras mål är att sitta kvar vid makten. De vill härska och söndra, splittra alliansen, för att på det sättet fortsätta att vara solen som allt snurrar kring, säger hon till Expressen.

SVT söker Liberalerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.