Dimma över platsen där fredssamtalen pågår. Foto: Göran Lidén/SVT

Jemen-parterna har ännu inte diskuterat i samma rum

Uppdaterad
Publicerad

Dimma har lagt sig som ett täcke över Johannesbergs slott utanför Rimbo. Inne i de varma lokalerna kärvar samtalen om Jemens framtid. Vad som verkade vara ett tänkbart närmande mellan parterna gick i stöpet när rebellerna sade nej till att ett öppnande av flygplatsen i huvudstaden Sanaa.

Misstroendet mellan de båda sidorna är djupt och parterna har ännu inte fört direkta överläggningar med varandra.

– Vi samtalar inte med Houthirebellerna. Medlarna går mellan våra rum och försöker föra frågorna framåt. Vårt största problem är att vi fortfarande saknar förtroende för rebellerna, berättar Othman al-Majali.

Han är en av de politiker som förhandlar på den formella regeringens sida. Vi möter honom och några andra ur delegationen under regntunga skyar utanför konferensanläggningen. Det är tydligt att det finns en stor frustration – på båda sidor.

– Vi anser att rebellerna är opålitliga. Vi trodde till exempel att avtalet om fångutväxling var klart, men nu respekterar de inte flera av de detaljer som vi redan kommit överens om, säger Othman al-Majalli.

Hotar med offensiv

Parterna har inte fört diskussioner på drygt två år och alla tidigare förhandlingsförsök har misslyckats. Men för varje dag som överläggningarna fortsätter, ökar chanserna att någonting viktigt kan beslutas. Mötet kan pågå i ytterligare en vecka.

Ingen av Houthirebellernas förhandlare möter oss reportrar den här eftermiddagen och trots att de båda sidorna nu bor under samma tak är förståelsen för den andra sidan liten.

– Det viktigaste är att vi stoppar lidandet i vårt land. Därför vill vi öppna hamnen i Hodeidah igen. Men först måste rebellerna lägga ner sina vapen. Annars är vi beredda att inleda en offensiv i området, säger Othman al-Majalli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet