Foto: Daniel Wallmark

Jonas Sjöstedt (V): Sverige har blivit ett skatteparadis för de allra rikaste

Uppdaterad
Publicerad

Om Sverige ska kunna ha en riktigt bra välfärd så måste de rikaste bidra mer. Det säger Jonas Sjöstedt (V) i SVT:s ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028”.
– Om tio år kommer vi att titta tillbaka på vår tid: Varför var några superrika, samtidigt som andra fick slita hårt och ändå aldrig tycktes få det bättre?

Alla partiledare i riksdagen ska gästa programmet och hålla tal om hur de vill att Sverige ska se ut om tio år. I ”Tal till nationen – mitt Sverige 2028” får de 15 minuter att tala, oemotsagt, direkt till väljarna.

De rikaste måste bidra mer

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt inleder sitt tal med att prata om välfärden.

– Om vi ska ha en riktigt bra välfärd så måste de rikaste bidra mer. I dag betalar de rikaste varken förmögenhetsskatt eller skatt på sina jättelika arv. Istället har vi ett system med avdrag som slussar miljoner till Sveriges miljonärer, säger han.

Blivit ett skatteparadis

Vidare framhåller Sjöstedt att Sverige blivit ett skatteparadis för de rikaste jämfört med våra grannländer.

– Det här handlar inte om att höja skatten för dig som är låg- eller medelinkomsttagare. Tvärtom så har Vänsterpartiet i dag sänkt skatten för vanliga löntagare och pensionärer. Det vi föreslår, det är att de allra rikasteska bidra mer än i dag. Det ger mer resurser till välfärden och ett jämlikare Sverige, säger han och fortsätter:

– Om tio år kommer vi att titta tillbaka på vår tid. Varför var några superrika, samtidigt som andra fick slita hårt och ändå aldrig tycktes få det bättre? De som i dag säger att det inte går att ändra på det, de kommer att få fel igen, precis så som de har fått fel förut.

Tal till nationen är bandat från Andrakammarsalen i Riksdagshuset. Först ut, måndag 21 maj, är Ebba Busch Thor (KD) kl 02.00 på SVT Play och kl 19.15 i SVT1. Resterande partier följer sedan i storleksordning (väljarstöd i procent).

Sändningsordning:
Ebba Busch Thor (KD) –21 maj
Jan Björklund (L) –22 maj
Jonas Sjöstedt (V) –23 maj
Annie Lööf (C) – 24 maj
Isabella Lövin (MP) –28 maj
Jimmie Åkesson (SD) – 29 maj
Ulf Kristersson (M) – 30 maj
Stefan Löfven (S) –31 maj

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

tal till nationen

Mer i ämnet