Foto: TT

Klart: Enkönade äktenskap lagligt i hela USA

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i USA tog ett historiskt beslut i dag. Från och med nu kommer det att vara möjligt för homosexuella att gifta sig i alla delstater.

Det har varit ett mycket omtalat fall som skulle avgöra rätten till äktenskap för homosexuella. Mängder av målsägande med änklingen Jim Obergefell har drivit frågan ända upp i Högsta domstolen. Där blev det alltså bifall från domarna i dag med röstsiffrorna 5-4.

En av de domare som motsatte sig det, Antonin Scalia, skriver att det innebär ”ett hot mot den amerikanska demokratin”.

-Det var ju mycket jämnt och ingen visste hur det skulle gå, det visar ju de jämna röstsiffrorna, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

Godkänt i sista 13 staterna

Det har bara gått elva år sedan Massachusetts var första delstat att godkänna äktenskap för homosexuella. Inför beslutet i Högsta domstolen var det lagligt i 37 av 50 delstater. Nu blir det alltså godkänt även i de sista 13.

-Det har gått mycket snabbt. Det här trodde inga aktivister för några år sedan, säger Ulrika Westerlund.

Samtidigt har motståndarna lovat att det inte är slut här. Jeb Bush som kämpar för att bli Republikanernas presidentkandidat sa senast i förra veckan att även om det blir ett ja i domstolen kommer han att se till att frågan lever vidare, det handlar enligt Bush om rätten till religionsutövande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Enkönade äktenskap i USA

Mer i ämnet