Vi har ännu inte nått peak flaskvatten enligt Jens Nordfält. Foto: Tomas Wagner/SVT

Därför köper vi vatten på flaska trots att det är nästan gratis i kranen

Uppdaterad
Publicerad

23,4 liter flaskvatten per person drack vi svenskar 2016. Vi undrade kort och gott – varför?

4 öre. Så mycket kostar en liter vatten som du tappar ur kranen, enligt Svenskt Vatten. Att producera och transportera flaskvatten innebär en klimatpåverkan, som varierar beroende på bland annat förpackningsmaterial, transportsträcka och avfallshantering. Och trots att flaskvatten också har större påverkan på plånboken än kranvattnet så konsumerade vi svenskar 23,4 liter flaskvatten per person 2016, enligt Sveriges Bryggerier.

Ungefär sex av tio sålda flaskor är kolsyrat vatten med smak, tre av tio flaskor innehåller kolsyrat vatten och knappt en av tio flaskor innehåller stilla vatten.

Vi blev nyfikna på vad det är som får oss svenskar att köpa flaskvatten och stämde därför träff i en butik med Jens Nordfält, doktor i butiksmarknadsföring vid Handelshögskolan i Stockholm och som arbetar med en rad olika svenska butiker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.