Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta videon för att själv bedöma parkeringsbolagets bevis mot David Petersson. Foto: SVT/Parkeringsbolagets bevisning

David fick en p-bot för att ”hela biljetten inte syntes”

Uppdaterad
Publicerad
Trots att David Petersson anser att den parkeringsbot han fick inte var korrekt vågade han inte överklaga den. Han tycker att det är konstigt att parkeringsvaktens ord väger tyngre än hans i rätten.

Efter att Plusredaktionen bett om tips om parkeringsböter har flera hundra historier inkommit till redaktionen. Väldigt många anser att det svenska regelverket för parkering är rättsosäkert och behöver ses över, och Plus tipsare får också till stora delar medhåll av både forskare och parkeringsbranschens egen branschorganisation.

En av dem som vänt sig till Plus är David Petersson från Stockholm. Han fick en bot på 500 kronor för att biljetten enligt parkeringsbolaget inte var fullt synlig.

David bestred boten och bad om bildbevis. Parkeringsbolaget skickade då en bild (som du kan detaljstudera i videon ovan).

– Bilden var deras bevis mot mig, men jag tycker snarare att det är ett bevis för mig, säger David Petersson.

Tolkar bilden olika

Parkeringsbolaget som utfärdade boten säger till Plus att det syns tydligt på bilden att hela biljetten inte är synlig, och att eftersom David har betalat boten så finns det inget de kan göra.

David menar å andra sidan att det framgår av bilden att om man hade tittat på biljetten från en högre vinkel än som bilden är tagen så hade man också sett hela biljetten.

”Känner mig rättslös”

David ville först driva ärendet vidare, men efter att ha läst på om svensk rättspraxis i parkeringsfrågor valde han att ge upp.

– Att parkeringsvaktens ord väger tyngre i rättsliga sammanhang tycker jag är bisarrt. Jag känner mig rättslös, säger David Petersson till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Här kan du följa Plusredaktionens granskning av parkeringsböter – och tipsa reportern!

“Parkeringsböter”

Visa

Egentligen är det bara i folkmun som det kallas parkeringsböter. De gula remsorna i vindrutan kan vara av två typer:

  • Parkeringsanmärkning – utfärdas på gatumark, framför allt för att parkerade bilar inte ska störa trafiken. 2018 utfärdades 1,6 miljoner parkeringsanmärkningar i Sverige.
  • Kontrollavgift – utfärdas på tomtmark, till exempel bostadsparkeringar och parkeringshus. Senast en uppskattning av antalet kontrollavgifter i Sverige gjordes var 2005. Då var antalet 1,1 miljoner, vilket kan jämföras med antalet parkeringsanmärkningar som samma år också var 1,1 miljoner.

Källor: Transportstyrelsen & Parkeringsutredningen (N2004:21/SOU 2006:109)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar p-böter

Mer i ämnet