Idriz badrum sprack under NCC:s markarbeten

Uppdaterad
Publicerad

Idriz Shala i Höganäs fick stora sprickor i två badrum när byggföretaget NCC gjorde markarbeten mittemot hans tomt. Nu tvingas han totalrenovera sina badrum, men NCC vägrar ta hela kostnaden.

En oberoende besiktningsman som Idriz Shala tagit in har uppskattat att totalrenoveringen, som krävs för att garantera ett fungerande tätskikt, kommer att kosta 260 000 kronor exklusive moms. NCC har erbjudit sig att betala en dryg tiondel, knappt 36 000 kronor. 

– Det där är ett skämt. Man får inte ens ihop till ett badrum med de pengarna, säger Idriz Shala till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Efter Plus granskning erbjuder företaget nu 72 000 kronor, varav hälften är ”en ersättning av goodwill-skäl”.

”Hela huset vibrerade”

Bakgrunden till historien är stora spontningsarbeten som NCC utförde mittemot Idriz Shalas hus sommaren 2017. Under samma tid sprack kaklet på flera ställen i Idriz två badrum. 

– Det vibrerade jättemycket i vårt hus. Då uppstod de här sprickorna från tak till golv i våra badrum, säger Idriz Shala.

Huset besiktades både före och efter markarbetena, och rapporten från NCC:s försäkringsbolag bekräftar att sprickorna kan ha samband med spontningen.

Men i rapporten menar försäkringsbolaget att huvudorsaken till sprickorna är att badrummen är felbyggda.

Oeniga om skadans orsak

NCC har även tagit in ett sakkunnigutlåtande från ytterligare en besiktningsman som aldrig besökt badrummen utan bara läst rapporterna.

Han delar NCC:s bedömning att badrummen är felbyggda men konstaterar samtidigt att det inte går att slå fast ifall detta spelat någon roll för att skadorna uppstått. 

Idriz Shalas oberoende besiktningsman konstaterar att NCC:s markarbeten definitivt har orsakat sprickorna i badrummen. Han hävdar att NCC försöker smita från sitt ansvar och att rapporten från försäkringsbolaget är partisk och oseriös.

Se hela reportaget om Idriz Shalas badrum i Plus i SVT Play

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.