Squishyn, en mjuk klämleksak, är het bland barn. Nu varnar Konsumentverket från att låta små barn leka med dem. Foto: Adam Erlandsson

Konsumentverket varnar: ”Ge inte squishies till barn under 3 år”

Uppdaterad
Publicerad

Klämleksaken ”squishy” är populär bland barn som samlar och byter med varandra. Men nu varnar Konsumentverket för produkten. Detta trots att det ännu inte skett några olyckor.

– Ge inte dessa leksaker till barn under tre år, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket, till SVT Nyheter.

Trendleksaker kommer och går. Och efter följer ofta varningarna.

För några år sedan var magnetleksaker populära, men förbjöds av Konsumentverket efter att magneter svalts och leksaken orsakat skador och dödsfall.

Förra årets stora trend stavades fidgetspinner. Även då kom en varning från Konsumentverket, detta efter att olyckor skett.

Den senaste trendleksaken bland barn är ”squishies”. Squishyn är gjord i skummaterial, ofta formade som djur eller glassar, och barn samlar på dem och byter dem med varandra.

Och trots att det ännu inte skett några olyckor, varken i Sverige eller utomlands, så går Konsumentverket nu ut med en varning för produkten.

– Det är viktigt att man inte ger dessa till små barn under tre år. Barn i den åldern vill gärna smaka på saker och det går att nypa eller bita av småbitar av det skumgummiliknande materialet som små barn kan sätta i halsen, säger Hans Lundin, presschef på Konsumentverket, till SVT Nyheter.

”Valt att gå ut med en varning”

Varför går ni ut med denna varning nu?

– Det finns en diskussion inom EU:s medlemsländer om squishies kan anses vara farliga eller inte, därför har vi valt gå ut med en varning.

Hur vanligt är det att Konsumentverket går ut med en varning trots att det inte skett några olyckor?

– Vi brukar jobba förebyggande. När vi ser att det finns en potentiell risk så går vi ut med information. Vi agerar proaktivt och ger tips och råd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.