Pressansvariga Clara Larsson på Apollo och Fredrik Henriksson på Ving. Foto: Pressfoto.

Researrangörerna: Ombokning enligt vanliga regler

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga undantag för resenärer som oroar sig över coronautbrottet på Teneriffa. Trots nyheterna om smittoutbrott och avspärrade hotell gäller vanliga regler för ombokning hos researrangörerna tills vidare.
– Vi följer utvecklingen och utrikesdepartementets rekommendationer, säger Fredrik Henriksson på Ving.

Researrangören Ving flyger till Teneriffa med det egna flygbolaget Sunclass airlines och Jet time.

– Man har alltid möjlighet att avboka såklart. Men om inte UD avråder från att resa till ett visst område gäller vanliga regler för avbokning och ombokning. Vi följer utvecklingen och UD:s rekommendationer. Om UD skulle avråda från resor till Teneriffa kommer vi erbjuda ombokning, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving.

Förhåller sig till UD

Researrangören Apollo flyger till Teneriffa med SAS, Norwegian och Novair. Enligt pressansvariga Clara Larsson kan kunder avboka enligt vanliga regler än så länge.

– Vi förhåller oss alltid till UD:s  (utrikesdepartementet) rekommendationer och eftersom de inte har avrått från resor dit än gäller vanliga om- och avbokningsregler.

Enligt UD förs en nära dialog med Folkhälsomyndigheten vad gäller smittorisken. I nuläget avråder departementet inte från resor till Teneriffa.

– Vi följer situationen kontinuerligt, säger presskommunikatören Erik Karlsson.

Han förklarar att det finns flera olika faktorer som vägs in när UD fattar beslutet att avråda från resor till ett land.

– Det är om säkerhetsläget förändras avsevärt, om omfattande reserestriktioner utökas så att det inte är möjligt att förflytta sig i större delar av landet, om det blir mycket svårt att få vård, förnödenheter tar slut i affärerna och om möjligheterna att lämna landet är mycket begränsade, säger han.

Svenskar på avspärrat hotell

Åtminstone två svenskar befinner sig på det hotell som enligt spanska myndigheter spärrats av efter att en italiensk turist visat sig vara smittad av coronaviruset. Svenskarna åkte med researrangören Tui som flyger till Teneriffa med sitt eget flygbolag samt Norwegian.

Även Tui uppger att vanliga avbokningsregler gäller tills vidare.

– Det är normala bokningsregler som gäller som till alla andra länder, om de inte finns någon avrådan från UD. Det är ett fall på ett hotell och det är absolut ingen skillnad. Vad gäller det här hotellet så är det stängt just nu. Har man en resa inbokad till det här hotellet kommer vi att boka om till andra, säger presskontakten Adam Györki till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer