– Det var väldigt tungt känslomässigt, säger SVT:s utrikeskorrespondent Samir Abu Eid om sin bevakning från Indonesien. Se klippet när han gästade Morgonstudion. Foto: SVT/TT

Korrespondenten efter Indonesien: ”Känslomässigt väldigt tungt”

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande saknas tusentals människor i Indonesien och naturkatastroferna har redan krävt 1 900 liv. Samir Abu Eid och Andreas Hult berättar om deras bevakning från det drabbade området.

– Det var väldigt tungt känslomässigt.

Det har gått över en vecka sedan jordbävningen och tsunamin i Indonesien. Korrespondenten Samir Abu Eid och fotografen Andreas Hult rapporterade från ett Indonesien hårt drabbat av naturkatastrofer. De beskriver det som en krävande upplevelse, när de gästade SVT:s Morgonstudion.

– Det var känslomässigt väldigt tungt att se så många människor som förlorat anhöriga. Vi såg desperata föräldrar som letade efter sina barn i rasmassorna, och människor som hittade döda kroppar. Det var hjärtslitande, säger Samir Abu Eid.

Tsunamin i Indonesien

– Det är tufft. Samtidigt får man komma ihåg att det man själv kan göra för att hjälpa är att skildra det som händer på bästa sätt, tillägger Andreas Hult.

Sökandet fortsätter

Stora områden är fortfarande täckta av lera och bråte och sökande efter överlevande fortsätter trots att det gått över en vecka sedan jordbävningen.

Samir upplevde att området inte fick det stöd det behövde i räddningsarbetet

– Det kändes orättvist mot människorna på plats. Det var en liten räddningsinsats som pågick. Jag har bevakat andra områden drabbade av naturkatastrofer. Då har FN varit där ganska fort, man ser matleveranser, experter utifrån och räddningsarbetare med hundar. Här var det inget sådant.

Se mer från intervjun med Samir och Andreas Hult i Morgonstudion i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tsunamin i Indonesien

Mer i ämnet