En man kliver över rasmassorna av ett hus i Palu, Indonesien. Foto: Aaron Favila/AP/TT

5 000 befaras saknade efter katastrofen i Indonesien

Publicerad

Antalet saknade och avlidna fortsätter att öka efter naturkatastrofen i Palu, Indonesien i slutet av september. Enligt en talesperson från landets katastrofmyndighet kan så många som 5 000 personer fortfarande saknas.

Även dödstalet har stigit och nu nått 1 763, rapporterar AP under söndagen. Mer än 3 000 hem har förstörts.

Officiellt har endast 265 personer bekräftats försvunna. Men enligt enligt en talesperson från katastrofmyndigheten arbetar man just nu med att försöka bekräfta det totala antalet saknade i flera mindre byar som totalförstördes av jordbävningen och den efterföljande tsunamin som drabbade området för nio dagar sedan.

Sökandet planeras avslutas på torsdag, nästan två veckor efter att katastrofen ägde rum. När det händer kommer de som fortfarande saknas att anses avlidna.

Stor förödelse

Det var på fredagen 28 september som de första uppgifterna om ett kraftigt skalv på ön Sulawesi i Indonesien kom. Skalvet uppmättes till 7,5 på richtersskalan.

Ett tsunamilarm utfärdades i samband med skalvet, men drogs tillbaka inom en halvtimme. Kort därefter slog en sex meter hög tsunamivåg in över ön. Senare kom det uppgifter om att systemet som varnar för tsunamis i området slutat fungera strax innan vågen slog in mot ön.

Stora delar av staden Palu har rasat eller begravts när skalvet löst upp marken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tsunamin i Indonesien

Mer i ämnet