Qatars utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani försvarar tv-kanalen al-Jazeera. Foto: TT

”Kraven på att stänga al-Jazeera tar krisen mellan Gulfländerna till ny nivå”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kraven på Qatar att stänga tv-jätten al-Jazeera har tagit krisen mellan Gulfländerna till en ny nivå.

Med den kravlista som nu sägs ha lämnats över från grannländerna blir det allt mer sannolikt att följderna av blockaden mot Qatar kommer bli kännbara en lång tid framöver.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

När vi intervjuade Qatars utrikesminister för några dagar sedan var han tydlig på en punkt. al-Jazeera var Qatars inre angelägenhet och landet skulle inte lyssna på några krav utifrån om att stationen skulle stängas ned:

– Det handlar om Qatars interna angelägenheter. Ingen kan säga vad vi ska göra, när det är de som riktar en aggressiv handling mot oss, sade Mohammed bin Abdulrahman al-Thani till SVT Nyheter.

Kräver att kanalen stängs

Spekulationerna har gått i vågor under de senaste veckorna efter att Saudiarabien, Egypten, Bahrain och Förenade Arabemiraten inledde sin blockad av det lilla heta ökenlandet. Det är känt att Al Jazeeras rapportering under den arabiska våren och efteråt väckt upprörda känslor i grannländerna, och många har förutsett kravet på en stängning av kanalen.

LÄS MER: Kravet: Stäng ned al-Jazeera

Tv-jätten hävdar att man står för en balanserad rapportering. Men de engelskspråkiga och arabiskspråkiga kanalerna skiljer sig åt i sin rapportering – och framförallt den senare har beskyllts för sympatier med det Muslimska brödraskapet, som är ett rött skynke för flera av de länder som lanserade blockaden.

Värsta krisen på årtionden

Den nuvarande krisen mellan Gulfländerna är den värsta på årtionden. Grannländerna har givit Qatar tio dagar på sig att bocka av en rad krav, inklusive en att stänga Turkiets militärbas i Qatar och att landet ska klippa av banden med Iran och det Muslimska brödraskapet.

LÄS MER: Qatar anklagas för att stödja terrorister

Kraven är knappast möjliga att uppfylla under den föreslagna tidsramen som sammanfaller med firandet av Eid-högtiden. I stället förstärks intrycket av en upptrappning. Om tanken bakom blockaden varit att Qatar skulle bli mer följsamt mot den politik som förs i Saudiarabien och Förenade Arabemiraten så är det inte säkert att det kommer att gå vägen på kort sikt.

Hittills har resultatet av krisen istället varit att Qatar närmat sig Turkiet och Saudiarabiens ärkefiende Iran. På det sättet ökar polariseringen i Mellanöstern än mer. 

LÄS MER: Qatars utrikesminister: ”Isoleringen är en aggressiv handling”

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.