Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Karaktären har nu skiftat lite så man närmast avrättar släktingar till människor” Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar villaskjutningen i Tullinge. Foto: SVT/Anders Wiklund/TT

Kristersson (M): Karaktären har skiftat – nu avrättar man släktingar

Uppdaterad
Publicerad

Två villaskjutningar på två dygn. Enligt SVT:s uppgifter är dåden riktade mot personer med släktskap till kriminella.

– Karaktären har nu skiftat lite så man närmast avrättar släktingar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Natten mot torsdag dör en småbarnspappa efter en skottlossning i en villa i Telefonplan i Stockholm. Ett av barnen och mamman skadas. Ett dygn senare dör två kvinnor efter en skottlossning i en villa i Tullinge, Stockholm.

På sociala medier ställer sig folk frågan om deras nyhetssajter inte har uppdaterats innan det står klart för dem att det ännu en morgon inträffat en skjutning i en Stockholmsförort.

Statsminister Ulf Kristersson (M) beskriver utvecklingen som ”helt förfärlig”. Men gängen kommer att besegras, säger han.

– Igår samlades alla partiledare och alla de myndigheter som på olika sätt, både förebyggande och polisiärt, arbetar med denna våldsvåg. Och vi påskyndar också ny lagstiftning så att vi redan i början av nästa år har helt nya verktyg för polisen att besegra de här gängen. Det kommer vi att göra.

Andersson (S): Krävs helt nytt angreppssätt

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommenterade skjutningen i Tullinge på sociala medier.

– Hur förklarar man för sina barn att gängen skjuter mot lägenhetsdörrar, eldar och spränger hus och tränger in hos sovande barnfamiljer för att skjuta dem?

Andersson (S) efterlyser ”ett helt nytt angreppssätt”.

– Att höja straffen och sätta fler i fängelse är rätt och riktigt – men det kommer inte att räcka. Det är dags att göra upp med gängkulturen och bryta nyrekryteringen, med långtgående och långsiktiga åtgärder. Som involverar hela samhället och sträcker sig över alla politikområden.

Rikspolischefen: ”Vi är skakade”

Även rikspolischefen Anders Thornberg kommenterar de senaste dåden i ett uttalande på polisens hemsida.

– Vi är skakade över brutaliteten och ser att våldets gränser fortsätter att flyttas fram. Polisen arbetar med full kraft för att få förhindra dåd och få stopp på våldsvågen, säger Anders Thornberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.