Foto: SVT/TT

Krönika: Nu har Italien fått nog av turisterna

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

De badar i fontänerna, kokar kaffe på gatan, hänger tvätt i parker och går på restaurang i bar överkropp. Men nu har Italien fått nog av turister utan folkvett. Allt fler italienska kommuner inför böter för turister som beter sig illa.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

”Icke tycka om turist, tycka turist trist”. Riktigt som i den gamla Povel Ramel-låten är det inte, Italien uppskattar och behöver sina turister. Med över 50 miljoner besökare om året är landet ett av världens största resmål och turismen en viktig inkomstkälla. Just därför menar man dock att måttet nu börjar bli rågat och bötfäller allt fler som inte respekterar regler och förbud.

10 000 i böter för kaffekok

Ett tyskt par som kokade kaffe på gatan vid Rialto-bron i Venedig fick böta motsvarande 10 000 kronor och avvisades från staden. Venedigs borgmästare Luigi Brunaro kokade lika mycket som kaffet, av ilska, när han konstaterade att det får vara nog med respektlösa turister. Staden har problem med att lokalbefolkningen flyttar. Även i städer som Rom och Florens upplever många av de boende att deras vardag blir lidande av alla turister överallt på bussar och torg och när matbutiker och frukthandlare ersätts med souvenirbutiker.

Får inte gå i badkläder på stan

För att värna om alla vettiga turister känner också allt fler kommunledningar att man måste sätta stopp för dem som utövar ”mordi och fuggi”-turism. Ett begrepp som ungefär betyder man tar ett vårdslöst smakbett på en ort och sen drar vidare. Den här sommaren har rekordmånga turister bötfällts och klassiska badorter som Tropea i Kalabrien har satt upp skyltar och infört zoner där man inte får gå runt i bikini och bar överkropp. Den som inte respekterar det riskerar böter på 5000 kronor och att bli avvisad från området.

Även sandstöld är förbjudet

Vissa turister protesterar, men allt fler kommuner följer efter. I Ravenna har man infört rökförbud på stranden och har redan bötfällt en kvinna med 100 euro. Hon säger i en intervju att man riskerar att skrämma bort turister. Dryga böter blev det även för en spansk familjefar som samlade sand och vita stenar från en paradis-strand på Sardinien, i åtta flaskor. Förklaringen till polisen var ”vi ska ha sanden i vårt akvarium”. Sandstöld hotar många av Italiens vackraste stränder.

Ingen bra idé med bad i Fontana di Trevi

I städerna är folk som badar i fontänerna ett annat problem, både nakna och påklädda. I italiensk tv visades nyligen hur en polis fick hoppa i Fontana di Trevi och fösa upp en man som ville göra en Anita Ekberg i den berömda fontänen i Rom. I Venedig bötfälldes en man från Österrike som badat i Canal Grande. Ursäkten att han var varm hjälpte inte. Samma sak för en kanadensisk 23-årig kvinna som solade i bikini i en park, det blev 2500 kronor i böter. Turister som solar till och med på kyrkogårdar eller hänger upp sin res-tvätt och sina hängmattor i parker är ett oskick italiensk polis nu utdelar böter för.

Wegerups tips: Ta med lite folkvett i resväskan

Att sätta sig på trappor till berömda monument och statyer och mumsa matsäck kan också bli dyrt. Kort sagt, i dessa tider av massturism och för att kunna bevara Italiens skönhet, både den kulturella, historiska och den vackra naturen, anser allt fler att hårdare regler och böter är rätt väg att gå. Det kan alltså vara klokt att komma ihåg att packa med folkvettet och respekten för andra i resväskan tillsammans med Italien-guiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.