Visa alla (3)
Visa alla (3)

Kvinnliga IS-krigare funna i tunnel i Mosul

En irakisk antiterrorstyrka har gripit 20 kvinnliga medlemmar av terrorgruppen IS i en tunnel under jord i Mosul.
– Det här är verkligen unikt, och det är första gången beväpnade kvinnor som strider för IS påträffats. Nu är IS troligen desperat, säger journalisten och författaren Åsne Seierstad.

Gripandet av de 20 kvinnorna skedde en vecka efter att Iraks premiärminister Haider al-Abadi förklarade Mosul ”befriat”.

LÄS MER: Sara från Sverige anslöt sig till IS

– Kvinnorna hade vapen och bombbälten som de skulle attackera irakiska styrkor med, säger en talesperson för antiterrorstyrkan.

Av kvinnorna kom fem från Tyskland, tre från Ryssland, en från Tjetjenien, tre från Turkiet, två var kanadensare och totalt sex kom från Libyen och Syrien.

Aktivt rekryterat kvinnor

Författaren och journalisten Åsne Seierstad Foto: TT

Journalisten Åsne Seierstad, som skrivit en bok om två norska systrar som anslutit sig till IS, menar att kvinnor har spelat en väldigt viktig roll för IS.
– IS är den första terrororganisationen som aktivt rekryterat kvinnor. De behövs för att befolkningen ska öka, och det är lättare för IS att rekrytera män om en fru utlovas till krigaren.

LÄS MER: Umeåflicka försvunnen – befaras ha anslutit sig till IS

Louisa Tarras-Wahlberg, forskarassistent vid ICSVE och tidigare kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, håller med:

– Utan kvinnorna så hade inte kalifatet kunnat upprättas eller upprätthållits. De spelar en stor rolll. De senaste uppgifterna visar att 40% av de som valt att ansluta sig till IS från Sverige är kvinnor.

”En helt ny fas”

Åsne Seierstad förvånas nu över nyheten om de påträffade beväpnade kvinnorna i Mosul. Tidigare har kvinnans främsta roll varit att bli en hustru och att säkra kalifatets överlevnad genom att föda barn.

– Det här är en helt ny fas, kvinnor har hittills inte kämpat i kriget. Det här lär handla om en desperat situation för IS och kanske är det kvinnor som bott i Mosul som nu som vill kämpa till sista andetaget. Men man ska ha klart för sig att de som åker ner till IS är överbevisade om sin sak och att även kvinnor kan vara brutala.

Parisattacker planerade av kvinnor

Och brutaliteten har visat sitt kvinnliga ansikte i terrordådet i San Bernardino, Kalifornien 2015, då fjorton person dödades. Även flera försök till attacker i Paris var planerade av kvinnor, berättar Louisa Tarras-Wahlberg vid ICSVE.

LÄS MER: ”Kvinnor har spelat en väldigt viktig roll för IS”

– Enligt officiell propaganda så har inte kvinnan någon roll i IS våldsutövande. Organisationen har dock inte heller tagit avstånd från de kvinnor som begått terrordåd, snarare tvärtom. Jag skulle säga att den islamiska staten har pressats så hårt att det finns behov av utvidgade roller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer