Foto: SVT

Kyrkan hjälper gömda migranter

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan har flera insatser för att hjälpa de tusentals migranter som gömmer sig i Sverige efter att ha fått avslag på sin asylansökan.

– Ibland är det så att lagar och regler också stjälper människor, säger Anna Ramén, diakon i Linköping.

Över 12.000 migranter är efterlysta för att ha gömt sig i Sverige efter att de fått nej på sin ansökan om asyl, det visar nya siffror från polisen som SVT tagit del av.

– Många människor som lever på det här sättet lever under en stark press och stress, man vet inte vad som ska hända och många mår väldigt dåligt, säger Anna Ramén, diakon i Linköping.

En av få instanser de kan vända sig till för att få stöd och hjälp är Svenska kyrkan.

– Det kan vara i form av en matkasse eller hjälp med mediciner, säger Anna Ramén.

I Linköping uppskattar hon att mellan 500 och 1000 personer lever gömda.

– Det är så många att den hjälp vi kan erbjuda inte räcker till, det är absolut inte så att vi möjliggör en vistelse i Sverige, säger Anna Ramén.

Att gömma sig i Sverige efter att ha fått avslag på sin ansökan om asyl är olagligt.

– Vi har lagar och regler som ska vara till för att hjälpa människor men ibland är det så att lagar och regler också stjälper människor. Att människor förlorar sitt människovärde är inte förenligt med vår kristna tro, säger Anna Ramén.

Verksamhet över hela landet

Malmö, Linköping och Göteborg är tre exempel på städer där migranterna kommer till kyrkan för att få hjälp.

– I Göteborg finns ett nätverk som ger stöd, hjälp och rådgivning, vi försöker lindra den nöd vi möter, vi ger också juridisk rådgivning, säger Annsofie Olsson, diakon vid Svenska kyrkan i Göteborg.

I Malmö har Svenska Kyrkan märkt konsekvenserna av en hårdare asylpolitik.

– Vi hade en asylpolitik vi var väldigt stolta över i det här landet. För ett år sedan var jag med om att människor öppnade sina hjärtan, nu har politikerna svängt och helt plötsligt har även opinionen svängt, nu handlar det bara om att skydda det vi har, säger Per Kristiansson, präst i Malmö.

Är det vi har i fara?

– Vi alla måste del det vi har tillsammans, det gäller inte bara Sverige eller Europa, det gäller hela vår värld, säger Per Kristiansson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.