Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pär Viktorsson Harrby på RFSL oroas för ett nytt lagförslag om samkönade äktenskap i USA. Foto: SVT

Lagförslag om samkönat äktenskap i USA: omröstningen oroar hbtq-rörelser

Uppdaterad
Publicerad

Efter högsta domstolens beslut att upphäva aborträtten och Floridas nya, av kritiker kallad, “don’t say gay”-lag har debatten om hbtq-rättigheter i USA intensifieras. Nu oroar sig flera organisationer för att rätten till samkönat äktenskap kan stå näst på tur när kongressen ska rösta om ett nytt lagförslag.  
 
– Vi kan inte ta några rättigheter vi har för givna, säger Pär Viktorsson Harrby, verksamhetschef på RFSL. 

Det är Demokraterna i USA som har tagit fram lagförslaget “Respect for marriage act”. 

– Det innebär att delstater tvingas erkänna äktenskap som godkänts i en annan delstat, vilket i praktiken skyddar könsneutralt äktenskap i hela USA, säger Pär Viktorsson Harrby på RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

Uttalande från domare skapar oro 

Lagförslaget om att skydda samkönade äktenskap, eller könsneutrala äktenskap, kommer bland annat efter ett uttalande av Clarence Thomas, en konservativ domare i USA:s högsta domstol. I samband med upphävandet av den nationella aborträtten yttrade sig Clarence om att domar som ger rätt till samkönade äktenskap och relationer också bör ses över. 

En av domarna som Clarence referade till var den från 2015 som gör att alla par, oavsett könstillhörighet, kan gifta sig i samtliga av USA:s delstater. Det nya lagförslaget “Respect for marriage act” skulle fungera som ett förstärkt skydd av den rättigheten.

Kan bli nej i senaten 

Eftersom USA:s kongress består av två kammare, representanthuset och senaten, behöver lagförslaget få en majoritet i båda delarna.  

– Hittills har det gått igenom i representanthuset där demokraterna har majoritet och där även några republikaner har stöttat. Men det är inte troligt att det går igenom i senaten där det krävs 60 av 100 röster och inte tillräckligt många republikaner ser ut att stötta det här, säger Viktorsson Harrby. 

Vad händer om förslaget inte går igenom? 

– Just nu är det precis som i Sverige i USA. Det är könsneutralt äktenskap som gäller för alla och den domen inte har upphävts, så än så länge är det hypotetiskt. Men det finns alltså en risk att man gör som man har gjort med aborträtten och låter delstaterna avgöra om det ska finnas könsneutralt äktenskap eller inte, förklarar Viktorsson Harrby.

Påverkar omvärlden

Enligt Viktorsson Harrby har USA:s ställning till hbtq-frågor även stort inflytande på andra länder.

– Det som händer i USA har stor påverkan över hela världen. Det blir mycket svårare att driva hbtqi-rätter globalt. Det sätter ett dåligt exempel som kan på fel sätt inspirera andra stater.

Hör Pär Viktorsson Harrby, verksamhetschef på RFSL, berätta mer om hbtq-rätter i USA i klippet ovan.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer