Hör socialminister Lena Hallengren (S) svara på kritiken från oppositionen. Foto: SVT

Lena Hallengren: Regeringens åtgärder tillräckliga

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens och Folkhälsomyndighetens åtgärder för att pressa tillbaka smittan är fullt tillräckliga, säger socialminister Lena Hallengren (S) som i dagsläget anser att det inte är nödvändigt med vare sig nedstängningar av butiker eller böter.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) presenterade på onsdagen en rad nya restriktioner för att dämpa den svenska smittspridningen och förhindra en eventuell tredje smittovåg. Det handlar bland annat om att begränsa öppettiderna för landets samtliga serveringsställen samt att ytterligare minska maxantalet besökare i butiker och gallerior.

Från politiskt håll kommer kritik om att regeringen borde införa ännu skarpare restriktioner för att försäkra sig om undvika en tredje våg, bland annat anser Centerpartiets partiledare Annie Lööf att regeringen borde utnyttja den nya pandemilagen och tillfälligt helt stänga ned tilll exempel butiker.

Men, Lena Hallengren tror inte att det är nödvändigt.

– Det finns inget som i dagsläget tyder på att vi om vi gör det så skulle vi slippa en tredje våg, säger hon.

– Det handlar om en beteendeförändring, om att de åtgärder som är på plats, när de också skärps, skulle räcka utan att vidta de tuffaste åtgärderna.

Tror inte på böter

Inte heller tror hon på Moderaternas förslag om böter om man inte följer rekommendationerna, exempelvis den om att ha munskydd i kollektivtrafiken.

– Jag har svårt att se hur vi skulle ha böter. Det är ju i så fall Polisen som skulle utfärda dem. Däremot har FHM möjlighet att signalera till regeringen om att man vill ha bindande regler, i till exempel kollektivtrafiken, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.