Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Budgeten föll - Löfven kommer utlysa extra val

Budgetomröstningen i riksdagen blev ett tungt nederlag för regeringen, när Alliansen fick majoritetens stöd för sitt budgetförslag med hjälp av Sverigedemokraterna röst. Efter budgetförlusten meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer att utlysa ett extra val till den 22 mars.

Här kan du läsa SVT:s liverapportering från dagen!

SVT rapporterade · Direktrapportering: Besked om budgeten

14.36

Så, vad händer idag?

Klockan 15.40 startar SVT:s livesändning från riksdagen. Våra
politikreportrar finns på plats för rapportering och analyser.

16.00 träffas SD för ett gruppmöte

16.30 beräknas mötet vara färdigt, partiet håller då en
presskonferens om sitt beslut.

Från ca 16.45 kan ni chatta med vår politikreporter Per
Einarsson.

14.37
Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt uppger till TT att partiet kommer att inleda sin presskonferens runt 16.30, men att det först efter en cirka 25 minuter lång inledning kommer att lämnas besked om hur partiet kommer att rösta på onsdag i kammaren.
14.38

14.39

Just nu svarar vår politikreporter Elisabet Marmorstein på era frågorn via #dinröst på Twitter och Facebook.

14.39
14.42

”Tveksamt om Löfven överlever en hel mandatperiod”

svt.seOnsdagens omröstning är bara början på en lång period av nederlag för regeringen, även om Stefan Löfven vinner striden om budgeten. Det säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.
14.45
På onsdag ska riksdagen rösta om budgeten. Eftersom regeringen inte har egen majoritet och Allianspartierna tydligt sagt att man inte tänker rösta på någon annan budget än sin egen så hamnar allt ljus på Sverigedemokraterna, som alltså ger besked i dag.
14.46
SD, som har kallat till presskonferens nu under eftermiddagen för att lämna besked, har två alternativ:

1. Lägga ner sina röster och låta budgeten gå igenom

2. Stödja Alliansens budget
14.47
Skulle Sverigedemokraterna välja att rösta på Alliansen så vinner den budgeten och regeringskrisen är ett faktum. Det finns därefter fyra möjliga utvägar för regeringen som är mer eller mindre troliga.

1. Återremittering: Riksdagen kan besluta att skicka tillbaka budgeten till finansutskottet för en ny förhandlingsrunda. För ett sådant beslut räcker det med stöd från en tredjedel av riksdagens ledamöter.

2. Nyval: Regeringen kan välja att utlysa ett extraval. Det kan dock ske först tre månader efter riksdagens första sammanträde vilket blir runt årsskiftet.

3. Regeringen stannar– men regerar med Alliansens budget: Alternativet har dock avfärdats av Stefan Löfven flera gånger.

4. Regeringen avgår: Nya sonderingsrundor hos talmannen inleds och talmannen ger uppdraget till den som har störst möjlighet att bilda regering.
14.47
SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein tror att det i ett sådant läge är mest troligt att det budgeten skickas tillbaka till utskottet.

– Det absolut mest troliga är att ordföranden i finansutskottet på onsdag morgon ber att budgeten ska skickas tillbaka till finansutskottet. Då lägger man inte fram budgeten och Löfven undviker ett nederlag.
14.50

15.17

Enligt SD:s pressekreterare Martin Kinnunen fattades alltså beslutet om budgeten redan i förra veckan, efter samtal med bland annat den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson.

Ledningen kommer i eftermiddag att ge sin rekommendation till partiets ledamöter och lämna ett officiellt besked i eftermiddag.

– Som jag har förstått det har man från ledningens sida landat i en uppfattning, det skedde väl i slutet av förra veckan, där man kom fram till vilken åsikt man egentligen har i frågan, säger Kinnunen i en intervju i DN.

15.17

Men stabschefen Linus Bylund säger till SVT att det inte stämmer att ett beslut fattades i förra veckan.

– Det kanske är så att någon del har fattat ett beslut eller att det finns ett beslut som man lutar åt, men något formellt beslut togs inte förra veckan.

15.18

Debattartikel: ”En PR-framgång för SD”

SVT Opinion”Sverigedemokraterna har hamnat i fokus för debatten och för mediernas uppmärksamhet. Genom sitt agerande har partiet synliggjort den makt som vågmästarpositionen innebär”, skriver Ulf Bjereld.
15.19
”Sverigedemokraterna har hamnat i fokus för debatten och för mediernas uppmärksamhet. Genom sitt agerande har partiet synliggjort den makt som vågmästarpositionen innebär”, skriver S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld på SVT Opinion.

Läs hela artikeln här nedanför!
15.21
Våra politikreportrar finns just nu på plats i riksdagen och väntar på presskonferensen som kommer att hållas ca 16.30 efter SD:s gruppmöte - där man kommer att ge besked om budgeten.

Livesändningen, som startar om 20 minuter, kommer ni att kunna följa här i direktrapporteringen.
15.21

15.33
Statsminister Stefan Löfven (S) besökte i morse SVT:s Gomorron Sverige. Han berättade där att han har trött på pratet om budgeten som en pjäs i det politiska spelet om makten.

– Det här är mer än ett spel om vem som vinner och förlorar, säger Löfven, och tillägger även:

– Jag stör mig på att det skulle handla om Stefan Löfven eller regeringen.
15.33
Om SD skulle rösta för Alliansens budget och fälla regeringen vill Stefan Löfven nu inte spekulera om vad det innebär för hans fortsatta regerande som statsminister.

– Jag kan inte gå omkring och vara rädd hela tiden.
15.35


15.43
Livesändningen är något försenad men börjar strax!
15.44


15.45
Då var livesändningen igång. Ni kan följa den här ovanför - SD:s gruppmöte börjar klockan 16, cirka 16.30 har man kallat till presskonferens.
15.46


15.48
Hej och välkomna till er som just börjat följa den här direktrapporteringen!

I dag kommer SD att ge besked om de tänker fälla regeringens budget eller inte - vi sänder live från riksdagen och direktrapporterar under eftermiddagen.

Här kommer du dessutom att kunna chatta med vår politikreporter Per Einarsson.