Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Påven håller mässa – försenad efter biljettstrul och köer

  • JUST NU: Påven på plats inne på Swedbank stadion i Malmö – rullade in i påvemobil samtidigt som smärre kökaos och problem med biljetter utspelade sig utanför.
  • 11.30: Mässan avslutas och påven beger sig till Malmö airport för hemresa till Rom.
  • SVT Nyheter sänder live och direktrapporterar påve Franciskus sista timmar på svensk mark.

SVT rapporterade · LIVE: Påvens besök i Sverige

09.01
Godmorgon och välkommen till en historisk dag – det är nämligen i denna direktrapportering som du kommer erbjudas löpande uppdateringar om påve Franciskus besök i Sverige.
09.03
Just nu befinner sig påven på ett flygplan på väg mot Sverige. Han väntas landa vid klockan 11.00 på Malmö airport, tillsammans med övriga resenärer.
09.05
En av dessa övriga resenärer är SVT:s korrespondent Kristina Kappelin – hon är just nu på plats inne i det plan som tar påven till Sverige.
09.07
Planet rör på sig, påven måste sitta där framme. Nu åker vi
09.07
Påven läser en välsignelse över varje land han flyger över på resan
09.11
Såhär såg det ut tidigare i morse när påven gick ombord på det flygplan som nu tar honom till Sverige. Foto: TT / AP Photo / Alessandra Tarantino
Såhär såg det ut tidigare i morse när påven gick ombord på det flygplan som nu tar honom till Sverige. Foto: TT / AP Photo / Alessandra Tarantino
09.13
Det kan tyckas vara spektakelartat med hela detta påvebesök i Sverige, men det finns också en mycket allvarlig historisk bakgrund till varför besöket sker just nu.
09.15
Det har nu alltså gått 499 år sedan den tyske prästen, munken och teologen Martin Luther tröttnade rejält på den katolska kyrka som han då menade inte alls hade någon förankring i vanliga människor liv. Den var toppstyrd, maktfullkomlig och utnyttjade människor ekonomiskt – inte minst genom så kallade avlatsbrev.
09.21
Att fattiga människor i Europa kunde köpa sig fria från synd var inget som Martin Luther tyckte var anständigt för den kristendom han trodde på. Luthers uppror blev hela startskottet till det som kom att splittra den katolska kyrkan.
09.23
Splittringen har genom århundraden orsakat konflikt och stundtals blodigt krig mellan katolska och protestantiska delar av Europa. Det ledde å ena sidan till större religionsfrihet, med flera olika inriktningar inom det breda begreppet kristendom, men å andra sidan att man förlorade den enhet som tidigare funnits.
09.25
I dag skulle nog många säga att katolska kyrkan står närmare lutheraner än någonsin tidigare. Mycket tack vare att påve Franciskus, som valdes 2013 efter att Benedikt avgått, har ett stort intresse för ekumenik och att föra dialog mellan olika religioner.
09.28
Nu är alltså påven, katolska kyrkans högsta ledare, på väg till Sverige för att tillsammans med den lutheraner uppmärksamma reformationen.
09.28

Så blir påvens besök – punkt för punkt

svt.sePåve Franciskus besöker Sverige för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen. SVT kommer förstås att rapportera från det historiska besöket under de två dagarna. Vi börjar redan innan påven landat på Malmö airport.
09.28
Att luta huvudet mot.
Att luta huvudet mot.
09.31
Nu får vi uppgifter om att påve-planet beräknas landa 10.40.
09.33
Vill du veta mer om historien så kan du läsa mer här:

Därför kommer påven till Skåne

svt.seHar du funderat över varför det pratas så mycket om att en vatikanstatare i vit klänning ska besöka Skåne? Att händelsen tillskrivs så stor betydelse har med mer än ett vanligt statsbesök att göra. Det är vår egen plats i historien det handlar om.
09.33
SVT Nyheter är på plats på Malmö airport och om knappt 30 minuter börjar vår live-sändning. Denna sändning kommer kunna följas högst upp i denna direktrapportering – lägger upp den om en liten stund.
09.34
Menyn ombord
Menyn ombord
09.38
Många har tagit sig fram i rusningstrafiken under morgonen och trafikläget i Lund och Malmö är påverkat. Här finns frågor och svar gällande vad vi kan förvänta oss under dagarna då påven är här:

I väntan på en påve

svt.sePå måndag och tisdag kommer Påve Franciskus till Skåne för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen. SVT Nyheter Skåne har sammanställt hur besöket påverkar trafiken och rörelsen i Malmö och Lund.
09.39
Att ta mig till Centalstationen i Lund med påven i stan är det överlägset svåraste jag gjort.
09.42
Flera delar av Lund spärras av och polisen har haft enorm förberedelse inför besöket. Hur stan påverkas hittar du på kartan: lundskommun.maps.arcgis.com
09.51
Vem är då denne påve Franciskus, argentinaren Jorge Mario Bergoglio? Vissa har beskrivit det som att kardinalerna i två omgångar tidigare valt den "bäste killen i klassen", men att när valet föll på Bergoglio 2013 så tog man "mannen med den bästa sociala förmågan".
09.53
Just nu är SVT Nyheters Jane Andersson på väg in mot centrala Lund. Jane kommer att bevaka det som händer i Lund och kommer att sitta med under dagens gudstjänst i domkyrkan.
09.53
Kanske en förenkling, men helt klart en indikation. Han lever ett enkelt liv, trots sin mycket höga position. Bor i en trerummare i vatikanen i gästhuset Sankta Martha istället för i klassiska påvebostaden Apostoliska palatset.
09.55
Har tagit tydlig ställning för fattiga och bedöms vara avsevärt mycket mer frispråkig än tillexempel Johannes Paulus II och Benedikt XVI.