”Våldet måste få ett stopp”, säger statsminister Stefan Löfven till TT och anser att USA bär en stor del av ansvaret för våldsamheterna i Gaza. Foto: TT

Stefan Löfven (S) kräver utredning av våldet i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Efter de blodiga protesterna i Gazaremsan kräver statsminister Stefan Löfven (S) en oberoende utredning av det dödliga våldet. Även flera europeiska länder står på hans sida.

– Efter det vi har sett, med så många människor dödade och skadade, så är det befogat med en oberoende utredning, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Uttalandet kommer med anledning av de senaste händelserna i Gazaremsan där nära 60 palestinier har dödats och över 2 000 har skadats.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Även utrikesminister Margot Wallström (S) har fördömt våldet.

Liksom utrikesministern menar Stefan Löfven att USA bär en stor del av skulden genom att flytta sin ambassad till Jerusalem.

– Alla visste att om USA beslutar sig för en flytt av ambassaden, så kommer det att påverka, säger Löfven till TT

Fler vill se en utredning

Även Storbritannien och Tyskland är några av de länder som också vill se en oberoende utredning.

– Vi anser att en oberoende utredningskommission kan klargöra de våldsamma händelser och de blodiga överträdelserna i gränsområdet, säger Steffen Siebert, talesman för regeringen i Berlin i Tyskland, rapporter TT.

Utspelen från länderna följer efter uppgifterna om att USA ska ha blockerat ett uttalande från FN:s säkerhetsråd, med krav om att granska våldet vid gränsen mellan Israel och den palestinska Gazaremsan.

Både Israel och USA beskyller terrorstämplade Hamas, som styr i Gaza, för våldet och säger att ett land har rätt att försvara sin gräns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA flyttade sin israeliska ambassad

Mer i ämnet