Foto: TT

Löfven i 1 maj-talet: S satsar på ”unga utanför”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) lanserar en nationell samling för ”unga utanför”. Det meddelade han inför sitt förstamajtal i Sundsvall.

Satsningen går ut på att nå unga mellan 19 och 24 år som i dag varken arbetar, studerar eller finns inskriven i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Enligt Stefan Löfven handlar det om 86.500 ungdomar.

– 60-70 procent av de här unga återfinns i samma situation året efter, och efter tre år är det hälften, sade statsministern.

1 maj 2015

Utser nationell samordnare

Den nationella samlingen för ”unga utanför” innebär bland annat att ta fram bättre statistik om gruppen. En nationell samordnare ska utses som ska samordna insatserna.

– Kunskap om den här gruppen kan finnas ute i kommurna, inom sjukvården eller försäkringskassan. Insatsen går ut på att hitta dem och få dem tillbaka till jobb eller utbildning.

Hur många av dessa tror du att du kommer få tillbaka?

– Det går inte att säga i dag, först måste vi hitta dem. En del är ute och reser i utlandet, men långt i från alla, sade han.

Talade om barndomen

När Löfven efter pressträffen inledde talet i Sundsvall pratade han först om hur Sverige sköttes av den tidigare regeringen.

– Vi har knappt haft någon produktivitetsökning, hela vår BNP-tillväxt är tack vare att människor kommer till vårt land, säger han, och fortsatte:

– Sverige är ett starkt land, vi klarar kriser, vi klarar katastrofer. Men frågan är om vi hade klarat fyra år till med en borgerlig regering.

Löfven talade även om sin barndom, och sina fosterföräldrar.

– Jag vet att de handlade utifrån solidaritet. Det är grunden för att bygga ett jämlikt samhället, det är det som gör oss rikare.

EU:s lägsta arbetslöshet

Statsministern kritiserade den tidigare regeringens sänkta arbetsgivaravgifter för unga, som han anser kostade för mycket utan att ge resultat.

Åter tog han upp den nationella satsningen på unga som inte jobbar eller studerar, som han aviserade tidigare på en pressträff.

Unga ska sökas upp om de hamnat utanför.

– Du som ung ska aldrig någonsin lämnas utanför. Du ska stå stadigt i samhället, med blicken riktad mot framtiden, sade han.

Gång på gång upprepar han att regeringens mål är EU:s lägsta arbetslöshet.

– Jag skulle kunna stå här och prata om jobb tills det mörknar. Så jag fortsätter, inflikade statsministern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1 maj 2015

Mer i ämnet