Stängningen av fängelset blev starten på en tid av infekterade tvister, undermålig byggplanering och långdragna intriger. Foto: SVT

Ägaren kom in med papper i sista stund

Uppdaterad
Publicerad

I sista stund lämnade fastighetsägaren till Vita Briggen in papper på de åtgärder som gjort för att studentboendet inte ska vara olagligt. De får därför fortsätta verksamheten tillfälligt och det kan också bli så att straffavgiften slopas.

Det har handlat om att fastigheten måste ha en hiss och en permanent brandtrappa som gjort att Karlskrona kommun hotat fastighetsägaren till det gamla fängelset Vita Briggen att betala en straffavgift och eventuellt vräka studenterna.

Idag skulle Miljö- och samhällsbyggnasnämnden besluta om Karlskrona kommun skulle fördubbla den straffavgift som hotade fastighetsbolaget till Vita Briggen. Men i sista stund skickade ägaren in handlingarna till kommunen och ärendet utgick därför från nämnden.

Vita Briggen i Karlskrona

– De flesta åtgärderna är enligt deras egna uppgifter nu genomförda. Underlag och fastighet behöver gås igenom. De får tillfälligt fortsätta verksamheten och det kan bli så att avgiften inte ska tas ut, säger Magnus Larsson (c).

”Ingen risk för människors säkerhet”

Fastighetsägaren har sedan tidigare menat att bristerna varit åtgärdade men kommunen har tidigare inte fått några papper som bevisar detta fram tills nu.

– Vi ska läsa detta ordentligt nu men med de intyg vi har ser att det inte löper någon risk för människors säkerhet att bo där så det kan användas som boende, säger Kristina Stark, bygglovchef i Karlskrona kommun.

Fastighetsbolaget Carksrona Property Developement har sedan augusti 2015 hyrt ut det gamla fängelset Vita Briggen bostäder olagligt till studenter och har saknat tillstånd sedan maj 2015. Detta har Karlskrona kommun vid flera tillfällen påpekat.

Nu ska kommunen gå igenom handlingarna och sedan ta ett slutgiltligt beslut om Vita Briggens framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vita Briggen i Karlskrona

Mer i ämnet