Akutboendet Rosenbom avvecklas. Efter en renovering är tanken att Rosenbom åter ska bli motell. Foto: SVT

Rosenbom blir motell på nytt när akutboende stängs

Publicerad

Akutboendet Rosenbom ska göras om till hotell efter att verksamheten avvecklats. Redan efter årsskiftet börjar renoveringen och förhoppningen är att det ska kunna öppna till sommaren – då i klassiskt motell-stuk.

För snart nio år sedan invigdes Karlskrona kommuns akutboende för bostadslösa missbrukare i det gamla motellet Rosenbom. Under åren har boendet skapat stora debatter och rubriker efter uppmärksammade dödsfall och våldsbrott.

Tidigare i år beslutade de styrande politikerna att verksamheten ska avvecklas.

Blir motell på nytt

Nu planerar fastighetsägaren att renovera lokalerna och öppna Rosenbom som ett motell igen.

– Det finns inte så många motell kvar i Sverige och detta är ett klassiskt motell i grunden så tanken är det ska vara enkelt att parkera utanför hotellrummet, sova över och sedan åka vidare, säger Martin Strandberg, fastighetsägare.

Planen är även att det ska finnas laddning för elbilar vid varje rum. Renoveringen ska påbörjas direkt efter årsskiftet.

– Det var ju i nyskick när det flyttade in personer till akutboendet, men rummen har ju slitits och det är dags att göra iordning det, säger Martin Strandberg.

Oklart vem som tar över

Förhoppningen är att hotellet ska stå klart i början av sommaren, men än är inte klart vem som ska driva det.

– Det är inte klart ännu om jag ska ha någon arrendator eller om vi ska driva i egen regi, säger Martin Strandberg.

I nuläget bor några personer kvar på akutboendet – men senast i februari ska verksamheten var stängd.

– Jag tycker att det är synd att det läggs ner, säger Martin Strandberg.

Hemlösa får egna bostäder

Kommunens plan är att istället införa modellen ”Bostad först” som innebär att hemlösa personer ges en möjlighet till permanent boende i egen lägenhet.

– Vi tror att det är viktigt att man ger folk chansen till en dräglig tillvaro. Detta ska börja under våren 2020 och man tror från förvaltningen att man kommer klara detta, har Björn Gustavsson (MP) sagt till SVT Nyheter Blekinge tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer