Foto: TT

Arrestvakt dödshotades – får högre ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige mannen dödshotade en arrestvakt i Karlskrona efter att han blivit omhändertagen för kraftig berusning. Nu höjer Brottsoffermyndigheten det utdömda skadeståndet.

Polisen hade fått larm om att den 30-årige mannen hade gjort nazisthälsningar mot Sverigedemokrater som valkampanjade i centrala Karlskrona förra sommaren. När han påträffades var han kraftigt berusad och omhändertogs enligt LOB (Lagen om omhändertagande av berusade personer).

I arresten blev 30-åringen hotfull, och dödshotade både en polis och en arrestvakt. Till arrestvakten uttryckte han bland annat att han skulle skära halsen av honom, och skjuta honom när han blivit släppt.

I tingsrätten dömdes han att betala 5000 kronor i skadestånd till arrestvakten. Men nu väljer Brottsoffermyndigheten att istället betala ut 8000 kronor i brottsskadeersättning.

I tingsrätten dömdes 30-åringen för en rad andra brott – bland annat för att ha förföljt en SVT-journalist och för att ha gjort nazisthälsningar mot Pridetåget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.