Foto: Polisens förundersökning

Blekingekrögarna inför rätta i dag

Publicerad

I dag startar rättegången mot de två Blekingekrögare som misstänks ha tillverkat drygt 150 kilo amfetamin i ett restaurangkök. Under 19 dagar ska rätten gå igenom den omfattande utredningen där totalt 13 personer är misstänka för brott.

Det var i maj 2018 som narkotikahärvan nystades upp. Polisen i Uppsala fick upp ögonen för Blekingekrögarna när de spanade på en misstänkt storlangare i Stockholm. När krögarduon sedan återvände till huvudstaden greps de med fem kilo amfetamin.

En vecka senare gjordes en husrannsakan i restaurangköket vilket enligt åklagaren har använts för tillverkning av mer än 150 kilo amfetamin. Drogerna har sedan sålts vidare till andra delar av landet och kumpaneran tros ha tjänat sju miljoner på narkotikaaffärer.

Knarkfabriken i Karlskrona

Blekingekrögarna som åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott nekar båda till brott och har i förhör varit sparsamma med kommentarer och svar på polisens frågor.

– Jag har ingen aning om vad de kommer säga i tingsrätten. Den ena har knappt inte sagt någonting under utredningen. Den andra har gett lite fler förklaringar men vilken han väljer i tingsrätten får vi se, säger åklagare Thomas Forsberg.

Rättegången är planerad att pågå i 19 dagar och totalt är 13 personer åtalade för inblandning i narkotikahärvan.

– Jag tror vi kommer hålla tidsplanen. Det som kan påverka är om de misstänka har en ny förklaring som gör att förhören tar längre tid, säger Thomas Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkfabriken i Karlskrona

Mer i ämnet